Oppositionen lägger sig inte i (S)triden

Oppositionen bör vara med och påverka Socialdemokraternas nomineringsprocess till nya kommunalråd.

Moderaterna tänker inte påverka Socialdemokraternas nominering till nytt kommunalråd, enligt Anders Josefsson.

Moderaterna tänker inte påverka Socialdemokraternas nominering till nytt kommunalråd, enligt Anders Josefsson.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-13 17:44

Åsikten förs fram av Norrbottens-Kurirens ledarskribent Johan Eriksson på onsdagens ledarsida, där han menar att S kan förlora omröstningen i fullmäktige om det nya kommunalrådet inte förankrat stöd i andra partier.

Han skriver bland annat: "Inte ens Socialdemokraternas koalitionspartner verkar utåt fästa något avseende vid vilken kandidat S för fram. För Moderaterna – som samtidigt sitter i opposition – tycks S få göra precis som de vill. Ändå är det M som är medansvarigt för det socialdemokratiska maktinnehavet. Är inte detta besynnerligt?"

Det tycker inte oppositionsrådet Anders Josefsson (M).

– Märkligt resonemang. Varje parti äger sin egen nomineringsrätt. Ingen lägger sig exempelvis i vem vi nominerar till en nämnd, säger Josefsson.

Teoretiskt skulle ni kunna uttala er på förhand, att ni stödjer en kandidat men inte den andra, och därmed påverka valet?

– Den processen måste de äga själv. Vi har en valteknisk samverkan som inte är personbunden och den kommer vi följa och rösta därefter.

Inte heller Vänsterpartiet tänker lägga sig i valet.

– Vi äger inte frågan. Det är visserligen ett intresse för hela Luleå vem som blir kommunalråd men vi kan inte ändra mandatfördelningen i fullmäktige. Sedan kan vi givetvis vara glada eller ledsna beroende på vem de väljer, säger Bertil Bartholdsson (V), gruppledare.

Centerpartiet har samma inställning.

– Vi har ingenting med S styre att göra och då lägger vi oss inte heller i deras val till poster, säger Carola Lidén (C), gruppledare.

Lenita Ericson och Kent Ögren är i dagsläget S huvudkandidater till att efterträda Niklas Nordström.
Lenita Ericson och Kent Ögren är i dagsläget S huvudkandidater till att efterträda Niklas Nordström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!