Idag dök det upp en minst sagt ovanlig försäljningsannons på nätet. Det är nämligen polisen som söker nya hem till 54 draghundar av raserna Alaskan Husky och Scandinavian hound-typen. På polisens hemsida kan man läsa att beslutet som fattats av Länsstyrelsen handlade om att sälja, överlåta eller avliva hundarna.

Anna Modig, Enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten hos länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att det sedan 1:a juni är länsstyrelsen som har huvudansvaret för att fatta beslut om att sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur.

– Det är i sig inget ovanligt i att polisen säljer djur som länsstyrelsen omhändertagit, men det är nog definitivt första gången som vi på länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit så många hundar, säger Anna Modig.

Själva processen som har lett till att de 54 hundarna nu är till försäljning har skett i två steg. Först fattade länsstyrelsen beslutet om att omhänderta hundarna, sedan beslutade de också om vad som skulle ske med djuren.

– I första hand beslutade vi att hundarna ska försöka säljas eller överlåtas och i sista hand så avlivas de om det inte gått att överlåta eller sälja dem, säger Anna Modig.

Beslutet om när hundarna i värsta fall ska avlivas fattas dock inte utav länsstyrelsen.

– Det är svårt att säga hur lång tid man försöker att sälja hundarna innan de avlivas, det är nog polisen som får svara på det, säger Anna Modig.

Polisen har gett Binagårdens hund- och kattpensionat uppdraget att försöka sälja hundarna.

– Det är ganska många som hört av sig. Bland annat är det folk från Tyskland och den förra ägaren som vill köpa tillbaka dem, men det är inte aktuellt, säger Andreas Laine från Binagårdens hund- och kattpensionat.

Hundarna fråntogs den tidigare ägaren på grund av missförhållanden där och försäljningen är inte direkt oproblematisk. För att undvika att hundarna säljs för att sedan köpas tillbaka av den tidigare ägaren igen så vill man nämligen inte sälja allt för stora grupper till samma ägare. Detta för att man upplever att risken för att de hamnar hos den förra ägaren igen blir större då, berättar Andreas Laine.

Förhoppningen är ändå att man ska kunna hitta nya hem till alla hundar som är omplaceringsbara. Det flesta håller säkert med om att alternativet vore betydligt mindre roligt.

– Alla förstår nog vad som händer om hundarna inte säljs. Får man inga nya hem till dem så måste man ta bort dem, men vi hoppas att intresset är så stort att vi hittar hem till allihopa som är i ett sånt skick så att de är omplaceringsbara, säger Andreas Laine.

För de som är intresserade av hundarna: klicka här.