Luleå

Det var drygt två år sedan som Brändö Skärgårdsturism AB tog över Jopikgården efter Lotta Sundling och Bror-Einar Johansson. De har hunnit med en vinter- och en sommarsäsong. Det har varit en utmaning att få fart på verksamheten.

– Jag har satt mig in i en ny helt ny bransch och det har varit fruktansvärt lärorikt. Vi har sett det som ett testår. Nu ska vi finslipa och förbättra där det brustit och utveckla det vi kan. Vi har plan för hur det ska se ut, säger Daniel Sundström.

Ikväll är det premiär – för dem som kan ta sig till Jopikgården utan bil. Isvägen ut till ön har ännu inte öppnat.

– Klockan arton kör vi en liten premiär. Man får färdas med skoter från Brändö konferens eller Hertsö-stallarna. Sedan imorgon har vi lunch från 12 till 15 och så kommer vi köra lördag och söndag framöver, säger han.

De har planer på att utvigda verksamheten. Årets nyhet är utökad servering, för att få bukt på de långa köbildningar som ofta stockar igen restaurangen. Vill man sitta inomhus är det bordsbokning som gäller.

–Vi har bara 40-45 platser. Därför tänker vi öppna upp en servering utomhus, där alla bli serverade på löpande band. Vi kommer ha kvar våfflor, och ha hamburgare och korv, säger han.

Tidigast nästa är väntar också utbyggnationer för hotellrum. Satsningen riktar sig främst till internationella turister som vill se norrken.

– Vi ska planera det här året och ta fram en strategi, så det blir tidigast nästa år. Vi tittar på ny spaanläggning också.