Prestigetitel kan kosta Luleå miljoner

Luleå är på jakt efter utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun 2019. En granskning som Norrbottens Media gjort visar att satsningen kan kosta kommunen runt fyra miljoner om det blir seger.

Bucklan ska till Luleå? Luleå är nominerad till utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun 2019, något som kan sluta i en kostnad på fyra miljoner kronor. Just den här pokalen kommer från utmärkelsen Norrlands superkommun 2015.

Bucklan ska till Luleå? Luleå är nominerad till utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun 2019, något som kan sluta i en kostnad på fyra miljoner kronor. Just den här pokalen kommer från utmärkelsen Norrlands superkommun 2015.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2019-05-13 06:00

Tisdagen den 14 november 2017:

Helsingborgs kommunalråd Peter Danielsson (M) och stadsdirektör Palle Lundberg kliver leende upp på scenen på Svenska mässan i Göteborg och tar emot priset, en statyett av konstnären Ernst Billgren samt ett resestipendium på 50 000 kronor.

Motiveringen lyder bland annat: "Det är en kommun som kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i Helsingborg. Kommunen utmärker sig även genom starkt engagerade chefer och medarbetare som tillsammans arbetar för att ständigt förbättra servicen för helsingborgarna".

– Detta är ett erkännande för alla de tusentals medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt arbete, sade Peter Danielsson till Helsingborgs Dagblad.

Duon var långt ifrån ensam om att representera den skånska metropolen den här triumfkvällen. Notan landade på en bra bit över en miljon. Och priset består även av en utgift på flera miljoner. Vi ska återkomma till det.

Den 26 april 2019:

Beskedet som Luleå hoppats på skickas ut. Pressmeddelandet från Kvalitetsmässan berättar att Luleå är en av fem städer som nominerats till Sveriges kvalitetskommun 2019. De övriga är Sollentuna, Vallentuna, Ängelholm och Norsjö. Totalt deltog åtta kommuner.

En delegation från Luleå får därmed representera staden i Göteborg den 12–14 november 2019. Kvalitetsmässan hålls vartannat år på Svenska mässan i Göteborg. I år kommer invigningsgalan med prisutdelning och buffé att hållas på Göteborgsoperan.

2015 inledde Luleå sin satsning. Man sökte dock inte till tävlingen 2017. Nomineringen bygger på resultat i Kommunkompassen, ett utvärderingsverktyg som bland annat utifrån policydokument och undersökningar värderar hur kommunen sköter utvecklingsarbetet i ett antal olika frågor.

Det kan handla om hur effektiva verksamheterna är, vilken kvalitet tjänsterna håller och hur kommunen utvecklar demokrati och delaktighet för medborgarna. Kommunen kan jämföra sig med andra kommuner och hitta förbättringsområden.

Förutom detta ingår en skriftlig rapport från kommunen samt intervjuer av tjänstemän vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Det är många kommuner som använder sig av kommunkompassen, inte bara de som deltar i tävlingen. Jag gissar att 150–160 kommuner hittills varit med, säger Gunnar Gidenstam, handläggare vid SKL.

Kommunkompassen kostade Luleå 92 000. Enligt en rapport från kommunen i februari 2019 visar resultaten att Luleå förbättrat sig något jämfört med 2015 och ligger över snittet på alla områden.

Ett steg återstår innan galan. De nominerade kommunerna ska fingranskas av en expertgrupp från SKL, bland annat kopplat till finanser och engagemang hos medarbetare. Vidare analyseras nyckeltal inom områden som barn/unga och stöd/omsorg.

Den prestigeladdade titeln går till den som lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.

– Vi mäter inte bara reella värden utan även förbättring. Tävlingen blir ett sätt för kommunerna att spänna bågen och utmana. En motor för att sträva lite hårdare, säger Gunnar Gidenstam.

Logotypen får nyttjas av vinnande kommun fram till att nästa vinnare är korad. Men i förstapriset ingår också ett krav om att bjuda in till en eller flera "kvalitetsdagar", alltså en konferens där kommunen förväntas visa upp sina vinnande metoder.

Norrbottens Media har begärt ut uppgifter för samtliga kostnader som Helsingborg hade. Kommunkompassen kostade 85 000. Kostnaden på mässan för monter, teknisk utrustning, personal, gåvor med mera blev 730 000.

Från stadsledningsförvaltningen åkte 24 personer, bland andra kommunalråd, stadsdirektör, förvaltningschefer och avdelningschefer. Bussresan blev billig eftersom man åkte bokad buss. Kostnaden inklusive anmälningsavgift till mässa, seminarier, gala och buffé samt två hotellnätter blev 250 000.

Även andra förvaltningar skickade deltagare med kostnader på cirka 490 000.

Den 3-4 maj 2018 arrangerade Helsingborg sina kvalitetsdagar, kallade Hbg Mashup. Kostnaden, exempelvis för planering, lokalhyra, mat, teknikutrustning och programproduktion, blev drygt 3,4 miljoner. Men eftersom Helsingborg slog ihop arrangemanget med en årlig chefskonferens, som brukar kosta cirka 1 miljon, blir summan 2,4 miljoner.

Totalnotan för deltagandet landade därmed på ungefär 4 miljoner.

Sveriges kvalitetskommun

Sveriges kvalitetskommun avgörs på Kvalitetsmässan och arrangeras av Sveriges kommuner och landsting (SKL), Kvalitetsmässan, Saco och Vision. Utmärkelsen har delats ut vartannat år sedan 2003.

Följande kommuner har vunnit: Botkyrka 2003, Umeå 2005, Lomma 2007, Stockholm 2009, Kungsbacka 2011, Örebro 2013, Kävlinge 2015, Helsingborg 2017.

Källa: SKL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om