Läs mer: Röd Ford sökes.

Läs mer: De åtalas får rånet.

Det var under ett förhör med en av de misstänkta som kvinnan, som är i 20-årsåldern, pekades ut. När polis kontaktade kvinnan lade hon korten på bordet och berättade att hon fått smyckena av en barndomskompis.

Artikelbild

| Utslag. Luleå tingsrätt dömde två ynglingar till sluten ungdomstjänst och en 29-årig man till två års fängelse för inblandning i rånet mot Guldfynd. En kvinna dömdes till skyddstillsyn för att ha förvarat en del av bytet.

– Vi brukar ge varandra presenter, sa kvinnan.

Två guldringar och två guldörhängen låg i en liten presentpåse när de överlämnades, uppgav kvinnan.

När hon fick höra att hennes vän häktats för inblandning i rånet, insåg hon hur det lågt till med smyckena. Men hon höll det för sig själv.

– Jag ville inte bli inblandad. Och hon är min vän. Det är därför jag inte har sagt något till polisen, sa kvinnan som förnekar brott.

Artikelbild

– Jag visste ju inte att smyckna var stulna. Efteråt, när jag förstod, så har jag naturligtvis gjort fel.

Smyckena värderas till 15 698 kronor.

Kammaråklagare Anna Bergström, som lett utredningen efter rånet, förklarar att smycken till ett värde av 114 000 kronor fortfarande är på drift.

– Det totala godsvärdet, om jag inte missminner mig, var 144 000 kronor. De värdefulla smyckena har de lyckats sortera ut och föra vidare. Det som hittades i det aktuella förrådet var uteslutande så kallade attrapper, säger Anna Bergström som inte har några större förhoppningar om att resten av bytet ska återfinnas.

Två ynglingar dömdes av Luleå tingsrätt till sluten ungdomsvård och en 29-årig man till två års fängelse för inblandning i rånet. Kvinnan, som överlämnade smyckena, dömdes till skyddstillsyn för häleri.