– Vi är helvetes besvikna, säger han.

Det är hårda prioriteringar som gäller för investeringsplanen för 2020–2022. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott gick på tjänstemännens förslag, trots att Socialdemokraterna ville prioritera Råneå.

Motivet för att stryka satsningen är bland annat att det i Råneå finns omklädningsrum på skolan och vid badet, som ligger vid planen. De befintliga omklädningsrummen är utdömda.

Artikelbild

| Emmeli Nybom (S) gick emot tjänstemannaförslaget och ville satsa på Råneå IP.

– Vi har blivit lovade en satsning på fyra miljoner för länge sedan och vi har tagit fram arkitektritningar som visar hur man kan hålla kostnaderna nere. Behovet är stort. Vi har bland annat många utländska tjejer som behöver egna omklädningsrum, säger Owe Höglund.

Han befarar att ungdomsrekryteringen kan drabbas.

– Jag tycker inte det funkar att dela med badet. Det är många äldre där, och det blir rörigt om våra ungdomar ska dela de omklädningsrummen. Okej, skolan. Men vad är det för idrottsplats som inte har egna omklädningsrum? Man frågar sig vad vi egentligen satsar på våra ungdomar?

LÄS MER:Vallöftet skippas i nytt förslag

Arbetsutskottet valde i stället att prioritera nya omklädningsrum vid Örnäsets IP, eftersom behovet anses större där. Moderaterna, Liberalerna (ersättare för Centern) och Vänsterpartiet röstade för förslaget.

– Vi ville prioritera Råneå före Örnäset. Vi tycker det är tråkigt att det inte blev så men hoppas att beslutet kan bli annorlunda när hela nämnden ska besluta, säger Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Då tillkommer fler partier. Sjukvårdspartiet följer sannolikt tjänstemannaförslaget, men Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kan ändra på beslutet till Råneås fördel.

En ny bokbuss och systematiskt byte av konstgräsplaner är andra satsningar som antogs.

Däremot lyftes en planerad muddring av en farled mellan Småskär och Mjoön ut ur planen, liksom S vallöfte om en asfalterad rullskidbana på Ormberget.

– Vi ville ha med den men från 2021. Det ville inte de andra partierna men de var öppna för fortsatt diskussion när nästa investeringsplan ska tas, säger Nybom.