– Alla pratade om råttor kors och tvärs, men jag hade mest fångat några femcentimeters i fällorna jag hade ute. Någon bamsing har jag då inte sett. Men vi har väl lite lugnare på den här sidan E4, säger en av de boende i Rutvik.

Men så plötsligt dök den upp – råttan av modell XL. Och den fick mannen att genast skrida till verket.

– Den kröp fram under stället där vi brukar mata fåglar, och den var av kalibern större . Jag laddade genast dubbeltolvan och gick ut, berättar han.

För den som inte är insatt i jaktjargongen syftar den så kallade "dubbeltolvan" på en hagelbössa.

Var du inte orolig över att skjuta med hagel i på villatomten?

– Nej då. Dels bor vi lite avsides och sedan var jag noga med att skjuta ner i marken så inget hagel kunde färdas iväg. Det är ofarligt om man bedömer risken noggrant före. Och en i byn har ringt och frågat polisen om vi får skjuta och polisen svarade att det gick bra.

Men även om polis uppges ha medgivit skjutandet i byn muntligt vid ett tillfälle är det inte så det bör gå till, säger Lena Karlsson på rättsavdelningen vid polisen.

– Nej, det där förfarandet låter inte helt lämpligt... Det krävs faktiskt ett skottlossningstillstånd om man ska avfyra ett eldvapen i detaljplanerat område. Ett sådant kan man få för exempelvis skyddsjakt, men tillståndet är personligt och inför varje skottillfälle måste man ringa in till vakthavande befäl och meddela att skottlossning kommer att ske, säger Karlsson.

Sagda råtta slutade sina dagar i magen på en förbipasserande skata, uppger mannen.

– Det gick ganska omgående. Renhållningen fungerar.

LÄS MER: Råttkoloni hittad

LÄS MER: Råttorna blir polissak

LÄS MER: Sköt gigantisk råtta: "Greps av panik"