Regnbågsdagen hålls i Ebeneser på fredagen och årets tema är Omvärld – hbtq, antirasism och asyl.

– Jag ser jättemycket fram emot dagen och känner mig stolt och glad över det tema vi valt, som i den tid vi lever i är viktigare än någonsin, säger projektledaren Sophie Gunnarsson, RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Konferencier är Manuela Fredriksson, känd bland annat från radions P3. Medverkar gör RFSL Newcomers, ett nätverk för asylsökande och nyanlända hbtq-personer som finns över hela landet och erbjuder stödgrupper och mötesplatser.

Johanna Azar från Amnesty ska berätta om sitt arbete för alla människors lika värde och ge en överblick över hur det ser ut med hbtq-personers rättigheter globalt.

Yolanda Aurora Bohm, transaktivist och modeguru, framför poesi och anekdoter. Deidre Palacios från RFSL:s förbundsstyrelse föreläser om RFSL:s antirasistiska ställningstagande.

Kvällen avslutas med en antirasistisk fest.

Sophie Gunnarsson har under hela sitt liv varit engagerad i hbtq-frågor. På senare år har hennes engagemang ändrat karaktär.

– I början gjorde jag saker för min egen skull. Till exempel startade jag en nattklubb för hbtq-personer, så att jag skulle ha någonstans att gå.

I dag är det lite annorlunda.

– Jag vet hur viktigt det är att RFSL finns, och att det finns mötesplatser för hbtq-personer och nu vill jag ge det till andra.

 

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

 

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.