NSD har i veckan rapporterat om den massiva kritiken mot Luleå kommuns ledning, för att Rikshem ännu inte ingår i den kommunala bostadskön.

Läs mer: Riksmen utanför kön: "Blev förda bakom ljuset"

Läs mer: S: Aldrig gett några löften

– När lägenheterna såldes lovade kommunalrådet Niklas Nordström att Rikshem skulle ansluta sig. Det har ännu inte hänt och frågan är om det någonsin händer. Jag anser att socialdemokraterna förde Luleåborna bakom ljuset för att genomföra affären i lugn och ro, sa Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård och fick medhåll av Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg.

Samtidigt nekar kommunledningen till att denna överenskommelse skulle ha skett med Rikshem.

– Något sådant löfte har vi aldrig gett, sa kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Men nu tilltar stormen ytterligare.

Enligt Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg innebar S-ledningens uttalanden under 2015, när Luleboaffären genomfördes, att intrycket blev att Rikshem skulle ingå i den nya kommunala bostadsförmedlingen.

Han syftar på vad kommunalråden sa både i kommunstyrelsen och i media.

– Om vi nu inte fick ett skriftligt löfte, så förespeglades vi helt klart detta. Ingen av oss kunde missa det tydliga beskedet från S. Ordet ”löfte” ligger nära till hands, säger Jan Nyberg i ett pressmeddelande.

Han anser också att hela diskussionen om affären med Rikshem har kantats av skarp kritik om bristande information i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Det var också det främsta skälet till varför Miljöpartiet inte kunde ställa sig bakom försäljningen. S-ledningen hänvisade till sekretess och vädjade om att övriga partier måste lita på kommunalråden. Tyvärr börjar vi alltmer se resultatet.

Enligt Jan Nyberg var det endast Moderaternas gruppledare Anders Josefsson som under våren 2015 fick information om affären med Rikshem.

– Eftersom MP vid den tidpunkten hade ett skriftligt samarbetsavtal med S ansåg vi att det var ett mycket underligt beteende av S-ledningen, säger Jan Nyberg, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå.