Maria Lönnbros 82-åriga pappa är en av dem. För en tid sedan låg han på sjukhus och när han var färdigbehandlad där den 19 januari, fick han en plats på en korttidsavdelning på boendet.

Där skulle han vistas två-tre veckor för att få sina vårdbehov utredda. Men han bor fortfarande kvar där, fast nästan en månad har gått. Rummet han bor i har nästan inga möbler, något som har fått hans dotter att reagera.

– Jag var uppe i Luleå och hälsade på honom i slutet av januari. Rummet han bodde i var beklämmande. Där fanns bara en säng inställd mitt i rummet och ett medicinbord bredvid. I övrigt ekade det tomt och det ser fortfarande likadant ut.

Artikelbild

Flyttade. Korttidsplatserna som tidigare fanns på Fyren flyttades nyligen till den nybyggda vård- och omsorgsboendet på Bergviken.

Maria Lönnbro tror att boendet har alla förutsättningar att bli fint och välfungerande så småningom. Men det är ju precis nu som hennes pappa bor där och det är allt annat än trivsamt i hans rum.

– När vi såg hur det såg ut frågade vi om man inte kunde ta dit lite av hans egna saker. Det ville man inte att vi gjorde, dels för att hans vistelse skulle bli så kort och för att möblerna skulle komma "vilken dag som helst".

Hon skulle önska att någon såg till att möblerna verkligen kom dit, eftersom det uppenbarligen finns en risk för att de som bor där nu blir kvar längre än det var tänkt från början.

Hennes pappa har en fin tv på väggen i rummet, men har ingen stol att sitta på. I allrummet, där det finns stolar, finns en tv som enbart visar SVT:s kanal 1. Det finns således inga möjligheter för Maria Lönnbros pappa och andra intresserade att följa OS-sändningarna.

– Det här är ingen stor sak i världshistorien. Men jag träffade ju flera andra anhöriga när jag var hos pappa och de var lika bekymrade. Det är så trist att den här gruppen människor hamnar i kläm så här, de kan ju inte självklart tala för sig själva.

Norrbottens Media berättade tidigare i januari att flytten av boende och personal från Fyrens korttidsboende till det nya boendet på Bergviken hade varit kaotisk.