Ett nytt år innebär för många att även bli en ny människa. Man ger ett löfe om att nu ska man minsann ta itu med julmaten och ens mer eller mindre osunda livsstil. Det är något man märker av på gymmen.

– Så är det varje år. I januari så är det nyårslöften och då sätter folk igång. Man kommer igång och får en liten nystart för att komma i form inför sommaren, säger Peter Backman som är driftschef på Hermelinen i Luleå.

Det är i september och januari som är de stora omstartsmånaderna när det gäller träning. I september efter sommarens grillning och i januari efter julmaten.

– De flesta är ganska duktiga och håller i ganska länge. Generellt är man i Sverige jätteduktiga på träning. Vi är det land där befolkningen, procentuellt sett, tränar mest, säger Peter Backman.

– Jag tror folk tränar på ett annat sätt numera. De tar tillfället att vara mycket ute. Man springer och åker skidor. Vädret bestämmer mycket, men vissa saker går inte att göra ute och det gör att toppen kommer efter nyår. Den toppen brukar gå ner efter tre veckor, säger Bettan Lindgren på Inpuls. Hon har jobbat över 20 år som instruktör.

För att fånga upp den ökande efterfrågan men även för att få folk att inte sluta träna så sätter gymmen in olika åtgärder.

– Vi har olika kampanjer som gör det enklare att komma igång med träningen. Utbudet utökas direkt, men viktigast är att få till en rutin. Det gäller att komma igång och motiveras. Det är väldigt lite som fodras för att få folk att trivas, säger Bettan Lingdren på Inpuls.

– Vi försöker följa upp och se till att de håller igång. Har de varit borta för länge så ringer vi upp och frågar vad som är på tok. Har de varit sjuka eller varför man har slutat. Det är det som är skillnaden mellan ett bemannat och ett obemannat gym, säger Peter Backman på Hermelinen.

Många fortsätter med träningen i och med det nya året, medan andra slutar efter några veckor.

– Man måste trivas där man ska träna och så måste det vara roligt och motiverande att träna. En del kanske har för stora mål med sin träning och då kan det falla, säger Bettan Lindgren.

– I Luleå är vi ganska bra på att träna, men om man tittar på Sverige i stort så har man sett att om man köper ett gymkort för ett obemannat gym så har man lättare att falla ifrån, säger Peter Backman som är driftschef på Hermelinen.

– Det behöver inte vara något fel att man slutar gå på gym. Det kanske bara inte var min grej. Man vill kanske hellre spela basket eller bara vara utomhus, säger Bettan Lindgren, Hermelinen i Luleå.