Hanrenen har i veckan blivit en snackis bland Rutviksborna. Den har travat runt på byavägen och gjort besök på villatomter – där den bland annat åt på en tuja i kruka. Nu vet vi att han hör hemma i Kalix och att vandringen sannolikt gått söderut över havsisen innan han på något sätt har tagit sig över E4 till Rutvik. Dan Abrahamsson, medlem i Kalix koncessionssameby, blev överraskad när han såg renen i tidningen.

– Jag kände igen märket, säger han.

Hur ovanligt är det att renar vandrar iväg så här långt helt ensamma?
Artikelbild

| Tack för maten. Renen har oblygt tagit för sig av tujor i kruka, men även fått lite morötter att äta.

– Speciellt hanrenar är enstöringar och kan fara kors och tvärs. Vi kan hitta dem långt ner, de brukar vandra ner mot Brändön och havet, säger Abrahamsson.

Nu ska förberedelser göras för att hämta hem renen.

– Den ska hämtas. Nu får vi undersöka om det finns någonstans där vi kan sätta upp en hage som vi kan locka in den i, säger Abrahamsson.

Bybor har uttryckt oro för den hungriga renen, som sannolikt tagit sig in i byn i jakt på mat eftersom det är så mycket snö och dåligt bete i skogen. Dan Abrahamsson delar deras analys.

– Givetvis är han hungrig. Normalt är de i skogen och gräver efter mossa nu, men jag kan förstå om han gett upp och valt att försöka hitta mat inne i byn.

Till sist vill Dan Abrahamsson sända ett tack till alla som uppmärksammat renen i byn, så att den snart kan hämtas hem.