Appen kommer lanseras i tre etapper. Den första kommer vara till för vårdnadshavare, som ska kunna kommunicera med skolan enklare. Sedan kommer det lanseras en app för elever där de får tillgång till information om skolan. I den sista etappen lanseras appen för personalens digitala ingångar.

Britt-Marie Ejnestrand arbetar på Luleå kommun som avdelningschef inom IT och berättar att den nya appen har fått bra respons av föräldrar som testat den, trots att den inte lanserats än.

– Den första appen för vårdnadshavare är planerad vara färdig för användning i oktober. Den har fått god respons och det känns jätteroligt att den snart är klar, säger hon.

Artikelbild

| Sofia Lindahl är en av dem som kommer att använda den nya lärplattformen till att följa sina barns skolgång.

Edwise har diskuterats flitigt bland föräldrar, där en del tycker att det är svår att använda, svår att navigera i och inte alltid fungerar. När vi publicerade artikeln om att Edwise slutar användas i skolan delades den flitigt på sociala medier och många uttryckte glädje över detta. "Inte en dag för tidigt", skriver en vårdnadshavare. "Tack! Man blir smått tokig varje gång man ska gå in i systemet", skriver en annan. "Det var då på tiden, det funkar ju nästan aldrig ändå", skriver en tredje.

Har ni fått mycket klagomål angående edWise?

– Det finns självklart vissa svårigheter med det programmet och det är därför det byts ut, säger Britt-Marie Ejnestrand.

"Det digitala ekosystemet" som Luleå kommun har valt att kalla arbetet med den nya digitala miljön är en både nyutveckling och vidareutveckling av nu nuvarande EdWise-systemet, och enligt Britt-Marie Ejnestrand kommer vissa delar lyftas in men inte märkas av.

– Vi ser det inte på det sättet. EdWise innehåller en massa information som vi måste ta med oss till de nya apparna. Dessa kommer vara moderna med helt nya gränssnitt vilket är bra då det blir mer lättillgängligt eftersom människor lever i sin mobil idag.

Sofia Lindahl är mamma åt ett barn som går grundskolan i Luleå. Hon berättar att hon inte behövt använda edWise så mycket än, trots att det funnits som alternativ på både förskola och skola.

– Jag är inte så insatt i det än, då man bara använt bloggarna tidigare. Men vi ska på föräldramöte nästa vecka och då kommer vi säkert få veta mer om hur det kommer bli, säger hon.