Så här möter du en häst i trafiken

På sistone har det hänt flera olyckor där hästar och fordon varit inblandade. Utgången är ofta förödande.

Hästar reagerar även olika, en häst kan vara lugn vid möte med en bil/mc medan en annan kan skena i väg.

Hästar reagerar även olika, en häst kan vara lugn vid möte med en bil/mc medan en annan kan skena i väg.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Luleå kommun2019-09-19 07:38

Oavsett vem som orsakar olyckan finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till när det gäller hästar och trafik. 

Polisens chef för trafiksektionen Region nord, Daniel Pettersson, säger att enligt lagstiftningen så ska alla alltid visa hänsyn till andra trafikanter.

– Du har inga rättigheter utan bara skyldigheter, säger han.

En häst väger nästan ett halvt ton och ryttare är dåligt skyddad vid en trafikolycka. Hästar är flyktdjur och kan ändra riktning och tempo snabbt.

– Hästar är känsliga och kan reagera väldigt kraftigt. Jag själv skulle aldrig passera en häst i 70 kilometer utan jag skulle ta ner farten och smyga förbi så att jag inte skrämmer den.

Hästar vistas sällan på stora trafikerade vägar utan syns oftast på byvägar där det normalt sett är lite trafik. De flesta ryttare vill heller inte rida på trafikerade vägar men måste för att ta sig vidare till mer lämpliga ridvägar.

– De som rider hästarna vet nog sannolikt bäst på vilket sätt de tycker man ska passera dem så att det inte ska bli några problem.

Hästar reagerar olika, en häst kan vara lugn vid möte med en bil/mc medan en annan kan kasta sig ut i vägbanan. För föraren är det omöjligt att veta hur hästen ska reagera.

–  Generellt kan jag säga att närmar du dig en häst, ta ner farten och se till att du inte passerar så fort och verkligen visa hänsyn. Möter du ingen trafik, lämna ordentligt avstånd i sidled.

Viktigt att tänka på

1. Undvik tutan och helljuset.

2. Om ryttaren höjer ena armen upp och ner vid sidan av kroppen betyder det att ryttaren vill att du ska sakta ner.

3. Finns det möjlighet så byt fil, det hjälper ryttaren jättemycket.

4. Även om du har ett tyst fordon kan hästen bli rädd för något helt annat. Kanske något som rör sig eller låter i diket.

5. Tänk på hästen som om den inte hade någon ryttare på sig, som om det vore älg och en sådan passerar man ju inte i 90 kilometer/timme

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!