Emma Laiti är rykande aktuell som en av deltagarna i Sveriges Mästerkock. Till vardags är hon butiksansvarig på Hemmagastronomi, som hon äger och driver tillsammans med maken Simon Laiti, även känd från TV-programmet "I Simons panna". För 14 år sedan jobbade de vägg i vägg på en stjärnkrog i Göteborg där de snart blev kära. Den första dejten dröjde. Egentligen skulle de tagit en fika i maj det året, men dejten rann ut i sanden och först kring lucia samma år fick de till en första träff.

– Sedan blev vi ihop årsskiftet 03-04, säger Emma Laiti.

– Men vi visste om varandra redan kring 2000, minns Simon Laiti.

Emma Laiti föll för Simons snällhet och omtänksamhet. Han är en "tända ljus-kille" som är bra på överraskningar i vardagen och är inte blyg med blommor och presenter.

– Blommor? undrar Simon

– Du är ju inte den som aldrig ger blommor, säger Emma Laiti tillbaka.

Simon framhåller Emmas leende och personlighet.

– Jag tyckte hon var en häftig tjej, och hon är alltid spännande.

Gemensamma intressen är viktigt för att hålla ihop länge tillsammans, tycker Emma. Förutom maten har de intresse för design, inredning och resor gemensamt.

– Nåt gemensamt måste man ha. Annars tror jag att man håller sig på sin egen kant för mycket.

– Men vi är nog ganska lika. Båda gillar att resa och träffa människor, säger Simon.

Förra året firade de tio år som gifta. Året började med att Emma fick ett brev med en överraskningsdejt. Sedan fick hon ett nytt brev varje månad fram till augusti och tioårsdagen. Den firades i Abisko med fisksoppa och champagne.

– Det spöregnade, men det var ändå romantiskt, säger Emma.

Tio år tidigare friade Simon Laiti under en nyårsfest på Gotland.

– Han frågade "Vill du gifta mig med dig", säger Emma och skrattar

– Jag var så sjukt nervös ju, säger Simon.

Alla hjärtans dag brukar de vanligtvis spendera på restaurangen där de servar andra par, men i år ska kvällen avnjutas hemma med mat.

– Det blir nog du som får överraska mig, säger Simon till Emma.

Under en av deltävlingarna i "Mästerkocken" hade Emma Laiti som uppgift att laga en romantisk rätt. Resultatet blev fjällröding med grönärtspuré och sandefjordsås.

– Jag tänkte mest på mig själv vill äta och vad jag gillar. Jag gillar svensk mat och ganska traditionella smaker. Och på en dejt kanske man helst vill äta något som är lätt, säger hon.

Vill man inte laga fjällröding finns det många saker att välja på, om man vill skapa matromantik på Alla hjärtans dag. Båda menar att skaldjur är en klassiker när det vankas romantik.

– Eller chokladdoppade jordgubbar, men det känns lite "cheesy", säger Emma.

– Men man behöver inte krångla till det bara för att det är nyår, eller Alla hjärtans dag. Ibland kan det enkla vara det bästa, om det finns en tanke bakom, säger Simon.

På deras första dejt bjöd Simon Laiti på tacos. Oväntat från en stjärnkock, men det är viktigt att också våga överraska i en relation, menar han.

– Jag gillar tacos och tycker att det är en perfekt "isbrytare". Man äter med händerna och det blir inte så stelt, säger han

Att lägga ner kärlek i matlagningen är en klyscha som är lika sliten som sann. Och man ska ha öga för detaljer – precis som i en relation.

– Det kan vara en så enkel grej som när man steker en biff på rätt sätt. Gör man det på hög värme får man den här karamelliserade ytan, som man vill ha. Respekt och förståelse måste man ha till råvarorna, och det måste finnas i en relation också, säger Emma.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se