Så laddar du elbilen på säkraste sätt

Elbilar och batterilager innebär nya risker för villaägaren. De kan börja brinna eller explodera på grund av elfel eller mekanisk påverkan.

Exakt vad som förorsakade branden i ett garage på Ekorrstigen på Hertsön i augusti är inte klarlagt ännu. I garaget stod en hybridbil på laddning.

Exakt vad som förorsakade branden i ett garage på Ekorrstigen på Hertsön i augusti är inte klarlagt ännu. I garaget stod en hybridbil på laddning.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå kommun2019-12-04 18:32

I höstas brann två kedjehus på Hertsön ned till grunden. Branden på Ekorrstigen startade i ett garage, där bilägaren hade haft sin hybridbil på laddning. Exakt vad som förorsakade branden är inte klarlagt än. 

– Vi väntar på utlåtande från den tekniska undersökningen, säger kriminalkommissarie Inge Barsk som håller i polisens utredning av branden. 

De senaste åren har flera bränder i bostäder inträffat där man misstänker att laddning av elfordon har varit orsaken till branden. Elbilar, elcyklar och batterilager, som används för att spara överskottsel från solceller, innehåller litiumjonbatterier som innebär vissa risker. Litiumjonbatterier kan på grund av elfel börja brinna eller explodera. Då avger de brännbara och giftiga gaser så som vätefluorid. 

– Folk är inte riktigt medvetna om riskerna som finns med det, därför har vi låtit en konsult titta på det här, säger Ulf Stenberg, jurist på Villaägarna. 

I litiumjonbatterier kan en så kallad termisk rusning uppstå, till följd av till exempel en krock, brand eller på grund av interna fel som leder till kortslutning. Vid den termiska rusningen avges stora mängder värme och syre samt giftiga och brännbara gaser som vätefluorid. Om gasen inte kommer ur batteriet kan det explodera eller förvandlas till en projektil som okontrollerat far iväg.

Råden från konsulterna är att elbilar helst ska laddas utomhus. Om man laddar elbilen eller elcykel inomhus gäller följande råd:

1. Följ Elsäkerhetsverkets krav och låt installationer skötas av behörigt elinstallationsföretag.

2. Använd växelströmsladdning via laddbox (Mode 3-laddning).

3. Ladda endast i garage som är ihopbyggt med småhuset, om garaget är en egen brandcell (brandavskiljande väggar och bjälklag som vid brand kan begränsa spridning från garaget till huset).

4. Laddplats för elbil bör vara placerad långt ifrån ventilationsintag för att minska risken att brandgas sprider sig till byggnaden. 

5. Säkerställ möjlighet till brandgasventilation.

6. Frånluften från garaget bör vara separerad från husets ventilation.

7. Se till att eventuell dörr mellan garaget och huset är stängd för att förhindra spridning av brand till småhuset.

8. Kontrollera med jämna mellanrum laddningskontakterna, för att upptäcka eventuella skador på ett tidigt stadium.

9. Använd originaldelar, inga förlängnings- eller skarvsladdar.

Säkrast är att ladda elbilen utomhus. Ska man ladda elbilen inomhus i garage krävs flera säkerhetsåtgärder.
Säkrast är att ladda elbilen utomhus. Ska man ladda elbilen inomhus i garage krävs flera säkerhetsåtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!