SÄ sÀger etnologen om rÀtten att vÀlja mat

"Alla mÀnniskor Àter endast den mat som de etiskt stÀller upp. Det gÀller oavsett vad man Àter", sÀger Richard Tellström.

"Skolmat Àr ett erbjudande men inte en reservationslös rÀttighet", sÀger Richard Tellström

"Skolmat Àr ett erbjudande men inte en reservationslös rÀttighet", sÀger Richard Tellström

Foto: Fredrik Sandberg/TT

LuleÄ kommun2019-11-15 06:00

Han Ă€r docent i mĂ„ltidskunskap och etnolog och sĂ€ger att Ă€ven det som kallas normalkost innehĂ„ller etiska övervĂ€ganden. 

– Matkultur handlar om vĂ€lja och vĂ€lja bort. En del Ă€ter hĂ€st- och renkött, andra vĂ€ljer bort det och Ă€ter i stĂ€llet sötpotatis och odlad fisk. Mat Ă€r kultur för alla mĂ€nniskor och dĂ€rför alltid relaterat till vĂ€rderingar och ideal. Att fĂ„ Ă€ta den mat som överensstĂ€mmer med sina etiska stĂ€llningstaganden Ă€r centralt för alla mĂ€nniskor, i alla kulturer, genom alla tider, sĂ€ger Richard Tellström.

– Om vi blir nekade vĂ„r etiska kost vĂ€ljer vi antingen förse oss sjĂ€lva med alternativ mat, eller sĂ„ Ă€ter vi ibland enstaka enskilda mĂ„ltider som vi inte etiskt stĂ€ller upp pĂ„. För gemenskapens skulle Ă€ter vi ibland sĂ„dant som vi sjĂ€lva aldrig skulle tillaga eller Ă€ta om vi var ensamma.

Han pĂ„pekar att trots att etik Ă€r viktigt för alla inte för med sig att vi har rĂ€tt att bli bjudna pĂ„ den mat och dryck som vĂ„r etiska övertygelse sĂ€ger oss, avsett om man Ă€ter privat mat hemma hos varandra eller den offentligt tillagade maten. 

– Mat Ă€r en gĂ„va, ett erbjudande, en gest av omhĂ€ndertagande. Man har rĂ€tten att avstĂ„ men inte rĂ€tten att fĂ„ nĂ„got annat om man inte vill ha gĂ„van av etiska skĂ€l. 

– Eftersom om alla etiska skĂ€l Ă€r lika viktiga sĂ„ skulle det kunna föra med sig att man inte skulle kunna neka nĂ„gon oavsett vad denna individ vill Ă€ta: endast frukt, endast hĂ€st- och viltkött, endast vegandieter för man tar avstĂ„nd frĂ„n naturgödslad ekolivsmedel och biodling, endast insekter och sĂ„ vidare. Men den enda rĂ€tt man har nĂ€r det gĂ€ller mat Ă€r rĂ€tten att avstĂ„, sĂ€ger Richard Tellström.

Han sĂ€ger att det för skolnĂ€mnderna i kommunen handlar om att tillsammans med skolmĂ„ltidspersonalen ta sig en funderare om hur matrĂ€tter som funkar för sĂ„ mĂ„nga som möjligt kan skapas, men att inte tillaga dieter som samtidigt skapar kroppsliga bristtillstĂ„nd som krĂ€ver kosttillskott och vitaminberikade produkter, eller som gĂ„r emot kommunala klimatmĂ„l om biologisk mĂ„ngfald, ekologisk odling och vetenskapligt baserade hĂ€lsomĂ„l. 

– Skolmat Ă€r ett erbjudande men inte en reservationslös rĂ€ttighet. Att erbjuda möjligheten att Ă€ta medhavda matlĂ„dor och smörgĂ„sar precis som pĂ„ vuxnas arbetsplatser för den som inte vill ta del av skolans lagenliga materbjudande bör vara ett enkelt första steg, sĂ€ger Richard Tellström.

– Skolan ska enligt lag erbjuda nĂ€ringsriktig mat men det Ă€r inget tvĂ„ng att Ă€ta den maten om man av etiska skĂ€l vill ha en annan nĂ€ringssammansĂ€ttning pĂ„ sin dagliga mĂ„ltid. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!