Han Àr docent i mÄltidskunskap och etnolog och sÀger att Àven det som kallas normalkost innehÄller etiska övervÀganden.
â Matkultur handlar om vĂ€lja och vĂ€lja bort. En del Ă€ter hĂ€st- och renkött, andra vĂ€ljer bort det och Ă€ter i stĂ€llet sötpotatis och odlad fisk. Mat Ă€r kultur för alla mĂ€nniskor och dĂ€rför alltid relaterat till vĂ€rderingar och ideal. Att fĂ„ Ă€ta den mat som överensstĂ€mmer med sina etiska stĂ€llningstaganden Ă€r centralt för alla mĂ€nniskor, i alla kulturer, genom alla tider, sĂ€ger Richard Tellström.
â Om vi blir nekade vĂ„r etiska kost vĂ€ljer vi antingen förse oss sjĂ€lva med alternativ mat, eller sĂ„ Ă€ter vi ibland enstaka enskilda mĂ„ltider som vi inte etiskt stĂ€ller upp pĂ„. För gemenskapens skulle Ă€ter vi ibland sĂ„dant som vi sjĂ€lva aldrig skulle tillaga eller Ă€ta om vi var ensamma.
Han pÄpekar att trots att etik Àr viktigt för alla inte för med sig att vi har rÀtt att bli bjudna pÄ den mat och dryck som vÄr etiska övertygelse sÀger oss, avsett om man Àter privat mat hemma hos varandra eller den offentligt tillagade maten.
â Mat Ă€r en gĂ„va, ett erbjudande, en gest av omhĂ€ndertagande. Man har rĂ€tten att avstĂ„ men inte rĂ€tten att fĂ„ nĂ„got annat om man inte vill ha gĂ„van av etiska skĂ€l.
â Eftersom om alla etiska skĂ€l Ă€r lika viktiga sĂ„ skulle det kunna föra med sig att man inte skulle kunna neka nĂ„gon oavsett vad denna individ vill Ă€ta: endast frukt, endast hĂ€st- och viltkött, endast vegandieter för man tar avstĂ„nd frĂ„n naturgödslad ekolivsmedel och biodling, endast insekter och sĂ„ vidare. Men den enda rĂ€tt man har nĂ€r det gĂ€ller mat Ă€r rĂ€tten att avstĂ„, sĂ€ger Richard Tellström.
Han sÀger att det för skolnÀmnderna i kommunen handlar om att tillsammans med skolmÄltidspersonalen ta sig en funderare om hur matrÀtter som funkar för sÄ mÄnga som möjligt kan skapas, men att inte tillaga dieter som samtidigt skapar kroppsliga bristtillstÄnd som krÀver kosttillskott och vitaminberikade produkter, eller som gÄr emot kommunala klimatmÄl om biologisk mÄngfald, ekologisk odling och vetenskapligt baserade hÀlsomÄl.
â Skolmat Ă€r ett erbjudande men inte en reservationslös rĂ€ttighet. Att erbjuda möjligheten att Ă€ta medhavda matlĂ„dor och smörgĂ„sar precis som pĂ„ vuxnas arbetsplatser för den som inte vill ta del av skolans lagenliga materbjudande bör vara ett enkelt första steg, sĂ€ger Richard Tellström.
â Skolan ska enligt lag erbjuda nĂ€ringsriktig mat men det Ă€r inget tvĂ„ng att Ă€ta den maten om man av etiska skĂ€l vill ha en annan nĂ€ringssammansĂ€ttning pĂ„ sin dagliga mĂ„ltid.