Så stor är rådets fallskärm

Avhoppade kommunalrådet Niklas Nordström (S) har rätt till en avgångsersättning på drygt 700 000 under ett års tid.

Niklas Nordström avgick med omedelbar verkan i torsdags.

Niklas Nordström avgick med omedelbar verkan i torsdags.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-10-11 16:51

Det är ganska precis hälften av den fallskärm som sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk kan kvittera ut. Lekfalk får 13 månadslöner a´107 450 kronor enligt det anställningsavtal han hade.

För förtroendevalda politiker gäller dock särskilda bestämmelser, som träder i kraft trots att Nordström själv säger upp sig.

– Vilken avgångsersättning de har rätt till bestäms av hur länge de har haft sitt uppdrag. I Niklas Nordströms fall innebär det att han har rätt till en ersättning på 80 procent av sitt årsarvode under ett års tid, säger Luleå kommuns personalchef Birgitta Nilsson.

Nordströms årsarvode är på 883 080 kronor och 80 procent av det blir 706 464 kronor, alltså knappt 60 000 i månaden.

– För att han ska få ut ersättningen måste han själv begära ut den. Han är också skyldig att redovisa andra inkomster. Dessa dras av på ersättningen, säger Birgitta Nilsson.

Niklas Nordström avgick med omedelbar verkan i torsdags. Som orsak angav Socialdemokraterna att han lider av akut stress, ett tillstånd som orsakats av ett hårt medialt tryck.

Nordströms avgång var det femte tunga avhopp eller avsked som Luleå kommun råkat ut för inom kort tid.

Mikael Lekfalk fick sparken förra fredagen. Sedan meddelade fritids- och kulturchefen Anders Persson och ekonomichefen Jan Öström sin avgång under onsdagen.

Sedan tidigare har det varit klart att Li Skarin, vd på Luleå näringsliv, lämnar sin tjänst vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!