Redan i vintras började det pyra i rykteshögen om att råttor fanns i närheten av bostäder i Rutvik. Men det var i stort ganska tyst om saken.

– För många är det lite pinsamt, det verkar som att man uppfattas som att man har det smutsigt hemma om man har råttor, säger Linda Larsson.

Hon och maken Kenny tillsammans med barnen bor i Rutvik och de har sett råttor i princip varje dag under sommarmånaderna.

Artikelbild

| Ett otyg. Linda och Kenny Larsson märker av råttor i princip varje dag och är oroliga för att de ska komma in i huset.

– De kommer från diket som gränsar mot pizzerian och det diket grenar av från ett krondike inne i skogen, säger Kenny Larsson.

Makarna Larsson har haft Anticimex på plats och fått fällor. Under altanen har de driftiga råttorna gnagt sig igenom grunden och hela situationen är obehaglig.

– Vi vill inte att barnen leker i sina kojor i skogen. För bara någon dag sedan såg jag en råtta som satt på altanen och tvättade sig. Usch, så äckligt, säger Linda Larsson.

Man har varit i kontakt med kommunen och efterlyser röjning vid det krondike som ligger ett trettiotal meter in i skogen och löper igenom byn.

Artikelbild

| Råtthål. "Kan du göra en rispa med en kniv kan en råtta ta sig in, sade skadedjursbekämparen till mig" berättar Kenny Larsson. Hålet är under altanen.

– Det är ju ett paradis för dem, sedan kan de ta sig via dikena osynliga in till husen, säger Kenny Larsson.

Nyligen fångade de en råtta i en av Anticimex fällor – det kan ta upp till en vecka då råttor är skeptiska till sådant de inte känner igen.

Artikelbild

| Snårigt. Krondiket som rinner genom hela Rutvik är ordentligt igenvuxet och byborna misstänker att det är ett tillhåll för råttorna.

– Killen från Anticimex berättade att om man lägger ut en köttbit så undviker de den, eftersom den luktar konstigt.

Råttorna som invaderat Rutvik är av storleken större, Kenny Larsson har fångat dem på film.

Artikelbild

| Spår. Råttorna har lämnat spår där de tagit sig in.

– Sedan har de rivit ut foder och under altanen har de gjort ett stort hål.

De har funderat på att lägga ut gift, men effekterna kan bli svåra och drabba även annat djurliv.

Artikelbild

| Mödosamt. Att röja sly är ett tidsödande arbete för bostadsägare.

– Dessutom, vad händer om en råtta äter giftet och sedan dör i en av våra väggar?

Linda och Kenny Larsson är långt ifrån de enda som drabbats. På Facebook har det dykt upp trådar där råttorna diskuteras och Stadsbyggnadsförvaltningen meddelar att det kommit rapporter om råttor från båda sidor av E4.

Artikelbild

| Envisa. Råttorna har slitit loss foder från husfasaden.

– Tydligen började det redan i vintras och vi har hört från flera som drabbats. De som vi har pratat med har alla varit i kontakt med bekämpning, säger Linda Larsson.

Själva har Larssons börjat röja sly och högt gräs kring sin gård och även ut mot krondiket.

Artikelbild

| I fällan. För bara någon dag sedan fick paret Larsson en råtta i fällan.

– Men vi tycker ändå att det är kommunen som ska röja och hjälpa till med fällor, säger Linda.