Sammeli (S): "Inget behov av att kandidera"

Sökes: två nya socialdemokratiska kommunalråd. Carina Sammeli, valberedningens ordförande, hör till förhandsfavoriterna. "Jag har ingen plan på att kandidera", säger hon.

Yada

Yada

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-10-17 18:42

En vecka har gått sedan Niklas Nordström hastigt avgick som kommunalråd. Nu skall fyllnadsval förrättas och partiets valberedning har inlett nomineringen av både ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Att S söker två kommunalråd samtidigt följer en gammal tradition.

– Naturligt att den som i dag är vice ordförande (Lenita Ericson, reds anm) vill kandidera till ordförandeposten. Därför vill vi genomföra båda tillsättningarna på samma gång. Så gjorde vi när både Karl Petersen och Yvonne Stålnacke avgick, säger Carina Sammeli, valberedningens ordförande.

Alla S-föreningar och medlemmar har rätt att nominera kandidater. Enligt kommunallagen finns inga krav på att kandidaten sitter i kommunfullmäktige. 

Efter en öppen utfrågning den 11 november beslutar partiets representantskap vilka två som slutligen kandiderar i en omröstning på kommunfullmäktige den 16 december.

I övrigt syftar valberedningen till att lägga fram ett sedvanligt ”varannan damernas”-förslag. 

– Det ingår i vårt jobb att lägga fram ett jämställt förslag, säger Sammeli.  

Vad händer om Lenita Ericson inte väljs till ordinarie ordförande?

– Då har hon kvar sitt uppdrag som vice ordförande och då behöver vi inte förrätta det valet.  

Carina Sammeli hör själv till de förhandstippade favoriterna.

– Om jag accepterar att nomineras, kan jag inte kvarstå i valberedningen. Men jag känner inget behov av det, säger Carina Sammeli som i dag jobbar på Trafikverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!