SD-politiker får skriftlig varning

Sverigedemokraten Philip Wiksten, ledamot i kommunfullmäktige i Luleå, har fått en skriftlig varning av sitt parti.

Kommunfullmäktigeledamoten Philip Wiksten (SD) får en skriftlig varning av sitt parti.

Kommunfullmäktigeledamoten Philip Wiksten (SD) får en skriftlig varning av sitt parti.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-11-19 19:06

Anledningen är att han kommenterat och gillat hatiska inlägg mot muslimer på sin Facebooksida, något som P4 Norrbotten tidigare rapporterat om.

Bland annat har Wiksten skrivit en kommentar om att "muslimer sprider sig som skadedjur". Han har även publicerat en bild på ett prickskyttegevär och när person kommenterat med "skadedjursbekämpning" har Wiksten gillat kommentaren.

När agerandet blev känt tillsatte SD en utredning. Men i måndags var Wiksten i tjänst igen vid kommunfullmäktiges sammanträde i Luleå.

– Vi har utrett ärendet, kollat igenom allt material och satt in det i en kontext, bland annat när det skrevs. Det mesta är gjort för några år sedan och det är mycket som hänger ihop med antipropaganda mot ISIS, som var aktuellt då. Sammantaget har vi gjort bedömningen att det inte riktigt kommer upp i att bli ett personalärende. Därför blev det en skriftlig varning i stället, säger Per Göransson, gruppledare för SD.

Det är ganska grava saker. Vad innebär varningen?

– Det innebär att vi ser allvarligt på det han skrivit och kommenterat på internet. Det är mycket olämpligt. Våra politiker ska följa vår kommunikationsplan, säger Per Göransson.

Beslutet om en varning togs av Sverigedemokraternas distriktsstyrelse.

– Jag ställde mig själv halvt utanför beslutet eftersom jag känner honom väl. Jag deltog men jag lät de andra bestämma vad som är lämpligt i det här fallet, säger Per Göransson.

Norrbottens Media har sökt Philip Wiksten.

Phlip Wiksten skrev och kommenterade hatiska inlägg mot muslimer.
Phlip Wiksten skrev och kommenterade hatiska inlägg mot muslimer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!