Emma Engelmark (S) varnar för färre lärare

Sex skolor dödförklarade – endast en skola räddad. Detta efter att M fick igenom förslaget om att undanta Klöverträskskolan från nedläggningsbeslut. Nu varnar S för konskevenserna. ""En stor besvikelse. Detta innebär att vi måste titta på uppsägningar och inte tillsätta lärarvakanser", säger Emma Engelmark (S), bun-ordförande.

Skolbesluten klubbade – tills vidare. Bun-ordförande Emma Engelmark (S), med skolchef Maarit Enbuske till vänster, var besviken efter att Moderaterna fick igenom att Klöverträskskolan räddades undan nedläggning.  "Det gör mig beklämd att politiker inte ser allvaret i frågan", säger Emma Engelmark.

Skolbesluten klubbade – tills vidare. Bun-ordförande Emma Engelmark (S), med skolchef Maarit Enbuske till vänster, var besviken efter att Moderaterna fick igenom att Klöverträskskolan räddades undan nedläggning. "Det gör mig beklämd att politiker inte ser allvaret i frågan", säger Emma Engelmark.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-04-24 17:47

Det blev en lång och stundtals upprörd debatt i sessionsalen när barn- och utbildningsnämnden (bun) skulle besluta om de sju nedläggningshotade skolorna.

Läs mer: Live: Skolornas öde avgörs – vi direktsänder

Läs mer: Ödesbeslutet taget – en skola räddades

Redan inför voteringarna stod det klart att Moderaterna ville rädda Klöverträskskolan (f-6), detta eftersom partiet anser att skolstrukturen i den södra delen av kommunen är alltför otydlig.

– Vi vet inte hur det blir med "noden" (knytpunkten) Antnäs, eller vilka andra skolor som får vara kvar i framtiden. Klöverträsk har en liten skola men den har under lång tid haft stabilt elevunderlag, säger Sana Suljanovic (M), andra vice ordförande i bun.

Hade ni vägt mellan att rädda Klöverträsk- eller Vitåskolan?

– Nej. Som det ser ut i den långsiktiga planen för den norra delen av kommunen, så kommer det att finnas en stor grundskola och förskola i Råneå. Däremot är det inte lika tydligt hur det ska investeras i Antnäs och sörbyarna framöver.

Medan Kyrkby-, Borgmästar- och Vitåskolan drabbades av nedläggningsbeslut, med stöd av både S och M, vägde således majoriteten i nämnden till Klöverträskskolans fördel.

Följden blev att förvaltningens föreslagna effektivisering motsvarande 1,5 miljoner kronor uteblir och Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, beklagade i efterhand beslutet – med en tydlig känga även till M.

– En stor besvikelse, precis detta jag befarade. Det gör mig beklämd att man som politiker inte ser allvaret i frågan, och inte törs prioritera lokaler. Vårt uppdrag har hela tiden varit att värna om lärarna. Det här innebär tvärtom att vi måste titta på uppsägningar eller inte tillsätta lärarvakanser.

Bun-ordföranden kan inte peka ut några alternativa besparingar.

– Nu måste vi fylla igen ett hål på 1,5 miljoner kronor och förvaltningen måste ta fram ett nytt förslag snabbt. Politiken har satt oss i den här situationen, när vi inom S ville prioritera att all personal skulle få bli kvar. Men opppositionen vill uppenbarligen inte värna om lärarna, säger Emma Engelmark.

M hade däremot, i två tilläggsförslag, två olika besparingar som de menade kunde kompensera för att Klöverträskskolan räddades.

– Vi vill halvera Kulturskolans budget och delvis kompensera med avgifter i stället. Dessutom vill vi utreda möjligheter vilken service inom förvaltningen som skulle kunna utföras av privata aktörer, säger Sana Suljanovic och pekade på kostnadsminskningar för viss service, exempelvis städning och Elevhälsan, genom att anlita privata entreprenörer.

Men inget av tilläggsförslagen bifölls i barn- och utbildningsnämnden.

– En besvikelse för oss, eftersom det kommer nya och ännu större effektiviseringar nästa år och ännu fler skolnedläggningar. Med våra tilläggsförslag hade vi delvis kunnat undvika det, säger Suljanovic (M).

För Emma Engelmark (S) var nämndssammanträdet en mödosam dag, inte minst med tanke på de massiva protester och folkinitiativ som nedläggningarna har väckt de senaste veckorna.

– Det går inga vinnare ur detta. Jobbiga beslut, men nödvändiga. Det är i svåra frågor man ser vilka som tar ansvar.

Många medborgare har ifrågasatt om det verkligen blir besparingar, exempelvis eftersom Länstrafiken kan behöva sätta in extra bussturer för att skjutsa elever från och till Vitå- och Jämtöbygden till Råneå.

– Jag litar fullt och fast på förvaltningen och skolchefen, jag har stort förtroende för dem. Jag förutsätter att budgeten håller, säger Engelmark.

Samtidigt är hon medveten om att en överklagandeprocess nu tar vid, då såväl politiker i opposition som andra medborgare menar att skolbesluten borde fattas i fullmäktige.

– Jag har full förståelse för om det blir en överklagan, med tanke på hur folk upplever skolnedläggningarna.

Så skolnedläggningarna i höst kan skjutas upp?

– Det kan naturligtvis bli så. Det är viktigt att värna om det demokratiska systemet och beslut måste också kunna prövas i andra instanser, säger Emma Engelmark, Socialdemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om