Det är vår och många dammar av hojen inför sommarens fröjder. Bästa kompisen på färden är ett väl grundat säkerhetstänk.

Därför arrangerade organisationen Sveriges motorcyklister, SMC, ett öppet hus nu i helgen i Luleå och Älvsbyn i samarbete med Bilprovningen.

Ett drop in där man fick besikta sin hoj och även få goda råd. I Luleå passade ett sjuttiotal MC-ägare på att hörsamma inbjudan.

Artikelbild

| Service. Arrangemnaget med öppet hus hos besiktningen i samarbete med motorcykelorganisationen SMC blir nu ett återkommande arrangemang varje vår. Besiktningstekniker Benny Jonsson kollar här en av hojarna.

En av dom var Mats Westerlund från Karlsvik:

– Jag har tre motorcyklar och gör gärna utfärder här i Norrbotten. Och i sommar planerar jag och kompisar en tur med målet Lofoten, säger Mats som tänker mycket på säkerheten när han kör.

– Det är viktigt att ta det lugnt och vara ödmjuk i trafiken, ha kläder som syns, säger han.

Ordföranden i SMC i Norrbotten Anders Jonsson ger ett bra betyg till de som kommit med sina hojar till Bilprovningen.

Artikelbild

| Instruktörer. Maria Syrjäla är instruktör och vice sekreterare i SMC Norrbotten, till höger Niklas Lundin också verksam i SMC.

– Ja det ser bra ut. Det här arrangemanget hade vi i fjol också under en dag. Men nu blir det återkommande en helg årligen.

De MC-ägare som dök upp fick prata säkerhet och teknik. Det finns mycket som kan bli slitet och måste hållas efter.

Artikelbild

| Gå igenom. "Börja med att tvätta motorcykeln när du tagit fram den och gå igenom den, kolla däck och bromsar med mera" uppmanar Anders Jonsson som är ordförande i SMC Norrbotten som har 1 250 medlemmar.

– Avgassystemet, styrhuven, bromsbelägg och hjullager, räknar Anders Jonsson upp.

Och även förare behöver uppdateras.

Artikelbild

| Dags att åka ut. Det är vår och många tar fram motorcykeln."Kom ihåg att kolla maskinen och avrosta också dig själv som förare" uppmanar motorcykelorganisationen SMC Norrbotten.

– Japp, därför kör SMC bland annat "avrostningskurs i maj, säger Anders Jonsson som betonar att det är viktigt att hela tiden hålla sina kunskaper fräscha.