På fredagen var det uppfinnarnas dag på Luleå tekniska universitet. 80-tal studenter i maskinteknik och hållbara energiteknik har under åtta veckor ritat, utvecklat och byggt en egen innovation.

På fredagen visade de upp sina prototyper i en av B-husets korridorer. Årets tema var hållbarhet.

Tobias Eliasson har tillsammans med sju studiekamrater tagit fram en 3D-utskriven portabel vattenkraftsturbin. På tre-fyra timmar kan den utvinna tillräckligt med energi ur den minsta av fjällbäckar för att ladda en smartphone.

Artikelbild

| Mobilladdare. Tobias Eliasson är en av åtta LTU-studenter som tagit fram en lite vattenkraftsturbin som kan användas till att ladda mobiltelefonen under fjällvandringen.

Uppfinningen har kostat 2.500 kronor att bygga. Den har testats på badhuset i Boden.

– Allt du behöver är strömmande vatten. Det skulle fungera lika bra på en ö, förklarar Fredrik Roselin.

Zebastian Hallsten är projektledare för LTU:s senaste världsrekordförsök. För andra gången ska universitetet delta i tävlingen Delsbo Electric som avgörs varje år på en nedlagd järnväg i Hälsingland. Tävlingen går ut på konstruera ett batteridrivet rälsfordon som använder så lite energi som möjligt.

– Vi har bara tagit tillvara hjulen från förra årets prototyp som slutade på andra plats. Vi har varit i kontakt med Malmbanans vänner för att få testköra vår prototyp innan tävlingen den 28 maj. Vårt mål är att slå världsrekordet.

Artikelbild

| Hett. Det var ett hett intresse kring den soldrivna kylen för vaccin som tagits fram av åtta LTU-studenter. Tanken är att uppfinningen ska kunna användas för att förvara och transportera vaccin i varma utvecklingsländer.

Stort intresse riktades mot den soldrivna kylskåpet för vaccin. Det har utvecklats för att klara transporter och förvaring av vaccin i varma utvecklingsländer.

– Framför allt har vi under på den här kursen lärt oss att hur svårt det är att gå från en idé till en färdig prototyp. Man tror att det ska vara enkelt, men det tar betydligt längre tid än man kunde tro, säger Gabriel Hedström.