Rättegången har pågått i Luleå tingsrätt under en hel vecka. På fredagen var det så dags för slutanföranden från parterna.

Assistentåklagare Joseph Ricken höll en mycket pedagogisk plädering där han lade upp den misstänktes gärningar i tre olika kategorier.

Tre av åtalspunkterna handlade om att den åtalade har lovat tre målsägare att utföra vissa tjänster, till exempel att fixa uppehållstillstånd till målsägarnas släktingar bland annat. Tjänster som han naturligtvis ville ha betalt för.

Artikelbild

| Advokat Lisa Länta försvarade den åtalade bedgagaren.

Mannen har sagt till målsägarna att han hade bra kontakter på ambassaden och advokater som skulle kunna infria de utlovade tjänsterna. Tusentals kronor betalades ut men tjänsterna uteblev.

Den andra kategorin gick under namnet romansbedrägerier. Den misstänkte har charmat fem kvinnor som i olika omgångar har "lånat" ut pengar till honom. Åklagaren hävdar att mannen har vilselett kvinnorna genom att påstå att han var förmögen men av olika anledningar hade akut penningbrist. Han lovade kvinnorna att betala tillbaka allt efter att hans problem löstes, vilket aldrig skedde.

Den tredje kategorin handlar om att han har lurat personer som han fått kontakt med via kyrkan. Den åtalade har utnyttjat de kyrkliga vännerna genom att påstå saker som:

"Mina barn behöver vård och min mamma ska opereras men jag har inga pengar".

Artikelbild

| Advokat Lars Grönberg var målsägandebiträde och företrädde 13 målsägare.

En 83-årig man från en by utanför Piteå tyckte så synd om mannen att han betalade ut drygt 250 000 kronor till bedragare.

Målsägandebiträdet Lars Grönbergs analyserade kort vem den åtalade är.

Artikelbild

| Totalt lurade mannen 13 personer på drygt en miljon kronor.

– Han är en bedragare som helt saknar empati. En skojare som inte bryr sig om personerna han lurar.

Åklagarens sade också att alla åtalspunkter inte beloppsmässigt når upp till grovt bedrägeri.

– Men det här är systematiskt utfört och då kan man rubricera allt som grova brott, sade åklagaren.

Mannens försvarare, advokat Lisa Länta, var av en annan uppfattning.

– Det är bara brottet mot den 83-årige mannen som är grovt brott, sade hon.

Stora delar av de pengar som mannen har lurat till sig har gått till spel på nätet, både nätcasino och vadslagning. Under 2018 omsatte mannen 20 miljoner kronor på spel. I slutet av rättegången sade mannen att han är spelmissbrukare.

Rättens ordförande sade att det finns övertygande bevisning på att mannen har berått de åtalade gärningarna och att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.