SSAB-arbetarna om vinstfallet: "Bromsar in"

Kraftigt minskad vinst för SSAB visar den senaste kvartalsrapporten. För de anställda i Luleå väcker den en del funderingar även om man överlag känner sig lugn med de av ledningen redan påbörjade åtgärderna.

Fredrik Nilsson och Mats Bäcklund uppger att de märker av konjunkturnedgången. "Visst är folk fundersamma", säger Mats Bäcklund.

Fredrik Nilsson och Mats Bäcklund uppger att de märker av konjunkturnedgången. "Visst är folk fundersamma", säger Mats Bäcklund.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-10-23 18:48

SSAB:s försäljning minskar jämfört med föregående kvartal visar den senaste kvartalsrapporten. Rörelseresultatet uppgick till 300 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019, vilket var 1 300 miljoner kronor lägre jämfört med det tredje kvartalet ifjol. I kvartalsrapporten uppger ståljättens vd och koncernchef Martin Lindqvist att de vikande resultatet beror på en svagare efterfrågan som förstärks av en konjunkturnedgång. 

Konjunkturavmattningen är något man känner av på SSAB i Luleå.

– Visst är folk fundersamma. När det blir en sådan här inbromsning så blir det så att folk funderar på vad som händer i framtiden, säger Mats Bäcklund, vice ordförande för IF Metalls verkstadsklubb.

– Jag upplever att det är en konjunkturnedgång och det beror nog på flera olika faktorer. Dels är det bilindustrin som bromsar in och vi har också haft en väldigt stark byggmarknad och nu är det många byggföretag som börjar bromsa in och då konsumerar man mindre stål, säger masugnsarbetaren Fredrik Nilsson.

Han pekar även på en överproduktion i världen av stål som påverkar SSAB negativt. 

– Sedan är det också en global stålmarknad där kinesiskt stål som skulle skeppas till amerika i stället har dirigerats om och går in över europas marknad. Det leder till att det blir ett överutbud av stål.

SSAB har sedan tidigare infört en rad åtgärder för att möta nedgången. Man har bland annat stängt masugnen i Oxelösund. Bolaget har även infört kortare arbetsveckor – det så kallade trygghet och flexibilitets-avtalet (TOF). 

–  Vi får hoppas att det räcker med de här åtgärderna man vidtagit, men det vet vi inte förrän nästa kvartal, säger Mats Bäcklund.

Hur är situationen i dag jämfört med 2008/2009?

– Det är bättre läge, säger Mats Bäcklund

– Man kan känna att ekonomin bromsar in nu, men 2008/2009 då var det tvärnit och alla tillverkningsindustrier hade jätteproblem. De varslade folk i panik och det är inte så alls nu. Jag tror att många företag lärde sig efter det och det är efter det som vi fick TOF-avtalet, säger Fredrik Nilsson.

Ni är ändå ganska lugna?

– Ja, det tycker jag, med den information vi har utifrån rapporten så känner vi oss lugna, säger Mats Bäcklund.

Utöver de redan påbörjade åtgärderna stänger SSAB i november masugnen i Rahe, Finland. 

"Man kan känna att ekonomin bromsar in nu", säger masungsarbetaren Fredrik Nilsson.
"Man kan känna att ekonomin bromsar in nu", säger masungsarbetaren Fredrik Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!