SSAB drabbades av totalstopp för en vecka sedan. Nu ryker det återigen från masugnens skorsten. Produktionen av råjärn går för fullt på SSAB sedan cirka klockan 14 på söndagen, enligt uppgifter till Norrbottens Media.

SSAB:s kommunikationsansvarige Sara Blix bekräftar att stålverket åter är i drift.

– Lördag kväll fick vi igång masugnen och sedan tar det ett tag innan allt är igång, säger hon.

Natten mot måndag förra veckan slog ett elfel ut blåsmaskinen som förser masugnen med förbränningsluft, vilket ledde till att maskinen havererade. Till följd av detta stannade också hela produktionen av stål.

Hur har stoppet påverkat SSAB?

– Stoppet har så klart påverkat eftersom vi inte producerat alls på nästan sex dagar. Vi vet att vi inte har producerat under den här perioden, men så mycket mer vet vi inte just nu, säger Sara Blix.

Hur mycket ståljätten egentligen kan ha gått miste om ekonomiskt på stoppet får siffrorna visa längre fram, menar Sara Blix.

Reservdelarna som behövdes för att åtgärda det plötsligt uppkomna felet fick flygas in i slutet på förra veckan. Luleåbaserade Öhrlunds åkeri skrev om detta i ett inlägg på Facebook i fredags kväll, efter att de hämtat de nödvändiga reservdelarna för transport med lastbil från Luleå airport.

– Det var nödvändigt att lösa det snabbt. Vi är så klart glada att vi är igång igen. Allt verkar funka så vi får hoppas på en lugnare vecka, säger SSAB:s Sara Blix.