Med röstsiffrorna 17–8 i partistyrelsen och 13–7 i riksdagsgruppen kom L:s partiledning på lördagen fram till att rekommendera partirådet att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister och inleda ett budgetsamarbete mellan L, S, C och MP.

Jens Sundström, partistyrelseledamot och tidigare oppositionsråd i Region Norrbotten, är glad över beslutet men erkänner att skilsmässan från Alliansen varit svår.

– En besvärlig tid för mig privat. Det är med glädje och lättnad jag nu känner att vi får en stabilitet, säger Sundström.

Samtidigt känner han fortfarande frustration över att det aldrig blev någon regering med Alliansens fyra partier och Miljöpartiet, som C och L sade sig vilja ha under hösten. Enligt Sundström var det oerhört nära att bli av, men det ska ha fallit på att M vägrade lämna statsministerposten till C, vilket var ett krav från MP.

– M hade bara behövt vifta med lillfingret så hade vi fått till det, men de sköt ut sig ur det alternativ som var vårt förstahandsalternativ.

Alliansen och MP hade blivit riksdagens största konstellation, men ytterligare ett parti hade behövts för att släppa fram statsministerkandidaten i en omröstning.

– Vi kunde haft vår första kvinnliga statsminister och en stabil regering. Där får jag räcka ut fingret mot M och säga "rätt åt er att ni får sitta på sidan om".

Anser du att M dödade Alliansen?

– Det började naturligtvis på valnatten 2014 när nya Moderaterna började bli gamla Moderaterna, men nådastöten var Kristerssons 1–2–3-förslag som aldrig haft någon reell verklighetsförankring. Att de tror själva att de ska kunna regera och lägga budgetar med 92 mandat är så långsökt att det inte är klokt. Det visar vilken åsiktsskillnad som finns mellan de konservativa och de liberala krafterna.

Jens Sundström är nöjd med innehållet i den fyrpartiuppgörelse som i nuläget ser ut att bli grunden för nästa regering. Han tyckte att det var bra redan efter förhandlingarna i början av december, men konstaterar att det kryddats med bland annat språkkrav för medborgarskap och en utredning av att förstatliga skolan sedan dess.

Men med facit i hand tycker han att L och C tillsammans borde ha agerat annorlunda från början.

– Vi skulle tagit tag i taktpinnen tidigare och sagt att Alliansen är död. Vi skulle ha satsat på Annie Lööf som statsminister, jag har inte varit någon förespråkare för Kristersson eftersom M visat tydliga tecken på att bli mer konservativa och högerinriktade än vad vi är.

Sundströms förhoppning är att L och C på sikt ska utgöra ett liberalt block i svensk politik. Samtidigt som han tycker att M och KD seglar åt fel håll tycker han att S är på väg att utvecklas till en seriös och god samarbetspartner.

– Jag tror det finns en ärlig intention inom S att modernisera och liberalisera sig.

L är fortfarande djupt splittrat inför söndagens partiråd där frågan definitivt avgörs, men Sundström är trygg med att processen kommer sluta med att Löfven släpps fram. Han tror inte heller att Vänsterpartiet blir något hinder i riksdagen, trots skrivelsen i uppgörelsen om att partiet inte ska få inflytande.

När regeringsbildningen är avslutad ser Sundström framför sig att L behöver tid att läka som parti.

– Det kommer ta en tid, men vi får nog inse att blockpolitiken är död – kanske för evigt – och det kommer våra olika grupperingar också få inse, säger Jens Sundström.