Läs mer: Föräldrar ger inte upp.
I yttrandet till Skolinspektionen anförde Luleå kommun att ett godkännande skulle innebära negativa konsekvenser, såväl ekonomiska som organisatoriska och pedagogiska. Att en etablering av ännu en friskola skulle tvinga kommunen till strukturförändringar.
Ansvariga pekade bland annat på kommande lärarbrist.
Men beslutet från Skolinspektionen talar ett annat språk. "De invändningar mot en etablering som framförts i yttrandet inte är av sådan karaktär att ansökan ska avslås. Vid bedömningen av om utbildningarna innebär påtagligt negativa följder har Skolinspektionen tagit hänsyn till kommunens yttrande, antalet kommunala skolor samt den prognostiserande elevökningen i kommunen."
Helhetsbedömningen blir därmed att "en etablering av de sökta utbildningarna inte innebär sådana påtagliga negativa följder på lång sikt att ansökan kan avslås".
– Vi är ju superglada. Men vi trodde att vi skulle få ett positivt besked. Det finns ett enormt sug efter en friskola och det finns även ett starkt elevunderlag, säger Janina Wallin, en av dem som har arbetat för en friskola i Svartöstaden.
Det positiva beskedet innebär att Svartöstadens friskola kan ta nästa steg. Lokalfrågan är ännu inte löst.
I den gamla skolan i Svartöstaden inryms i dag folkets hus Ripan.
– Det är en av de frågorna vi ska ta tag i nu. Men vi måste få samla oss lite grann efter det här fantastiska beskedet och arbeta vidare. Vi får se om vi kan samlas redan i kväll. Så klart önskar vi helst den gamla skolan, säger Janina Wallin.
Utbildningarna inom Svartöstadens friskola får inledas tidigast hösten 2019, skriver Skolinspektionen. Ansökan rör sig om en förskoleklass på 20 elever, 120 elever i grundskolans årskurser 1-6 och ett fritidshem för 80 barn.
Beslutet innebär också att verksamheten ska starta senast vid början på läsåret 2020/2021.
Carina Sammeli (S), Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå kommun:
– Det är Skolinspektionen som godkänner fristående skolor och kommunen har yttrat sig. Vi tror att det här får negativa konsekvenser för oss. Det får det alltid, när man startar friskolor. Men det är Skolinspektionen som avgör och när det kommer en friskola som startar, då är de varmt välkomna.
Kommer ni överklaga beslutet?
– Nej, vi brukar inte överklaga beslut om tillstånd. Det är Skolinspektionen som har tillsyn och granskning och som ska bedöma.
Svartöstadens friskola kan inte vänta sig någon hjälp av kommunen med lokaler.
– Varje friskola ansvarar för sin egen lokal, personal, rektor, liksom försörjning. Däremot så ser vi till att samarbeta så att det fungerar, säger Carina Sammeli.