Tekin om turkiska offensiven: "Statsterror"

I Luleå finns flera kurder med kopplingar till det område i norra Syrien där Turkiets, nu pausade, offensiv pågått. ”Jag försöker trösta medlemmarna och säga att det kommer bli bra, att man inte ska ge upp”, säger Mehmet Tekin.

Mehmet Tekin, ordförande i kurdiska föreningen i Luleå, under en manifestation den 12 oktober mot Turkiets offensiv i Syren.

Mehmet Tekin, ordförande i kurdiska föreningen i Luleå, under en manifestation den 12 oktober mot Turkiets offensiv i Syren.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå kommun2019-10-19 06:00

Ordföranden för kurdiska föreningen i Luleå och S-politikern Mehmet Tekin,  beskriver det som hemskt att stål från Luleå finns i turkiska militärfordon.

– En av våra medlemmar kommer från konfliktområdet. Hans hus bombades av Turkiet under helgen, som tur var blev hans mamma och pappa som är kvar i Syrien inte skadade.

Mehmet Tekin blir upprörd när han börjar prata om Turkiets offensiv.

– Det här är statsterror, säger han.

På torsdagen kom besked om eldupphör i norra Syrien, där Turkiet pausat offensiven. Enligt FN är mer än 150 000 civila på flykt på grund av offensiven som inleddes den 9 oktober. 

Enligt Turkiet inleddes offensiven för att bekämpa de kurdiska miliserna, som man menar har band till det av Turkiet terrorstämplade partiet PKK.

15 oktober beslutade Inspektionen för stategiska produkter, ISP, att stoppa all export av krigsmateriel till Turkiet.

– Det är glädjande, säger Mehmet Tekin.

Vad gör ni från kurdiska föreningen i nuläget?

– Vi försöker samlas och träffa varandra. Jag försöker trösta medlemmarna och säga att det kommer bli bra.

12 oktober anordnade kurdiska föreningen en manifestation mot Turkiets offensiv. Enligt Tekin kan det bli fler manifestationer.

– Men vi vill inte göra saker ensamma. Det här är inte bara en kurdisk fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!