"Teknikens hus måste in i planen"

Att bara titta på Södra hamnplan räcker inte – lösningen med Teknikens hus nya lokalisering måste bli en del av centrumplanen.

Stridsfråga i Luleå. Så här kan Södra hamnplan se ut om Teknikens hus byggs där.

Stridsfråga i Luleå. Så här kan Södra hamnplan se ut om Teknikens hus byggs där.

Foto: Utopia/Nordmark & Nordmark

Luleå kommun2019-12-02 15:24

Det yrkandet lade Centerpartiet när ärendet med att upprätta en fördjupad förstudie för Teknikens hus placering på Södra hamnplan behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi vill att stadsbyggnadsnämnden och stadsarkitekten ska få i uppdrag att ta fram alternativa platser innan centrumplanen görs klar. Vi vill se ett helhetstänk. Var ska vi bygga? Hur ser trafiksituationen ut? Och så vidare, sade gruppledaren Carola Lidén.

Förstudien ska bland annat ge svar på hur stor del av området som kan avsättas för en byggnad. Senast i juni ska uppdraget vara utfört. Därefter kan ett planärende bli aktuellt.

Liberalerna var ett av partierna som stödde yrkandet.

– Vi har ingenting emot att det görs en utredning men innan man tar ställning till placering måste medborgarna få säga sitt. Södra hamnplan och Teknikens hus är en infekterad fråga. Vi ser gärna en utökad medborgardialog. Tidigare har vi föreslagit en folkomröstning, sade gruppledaren Thomas Söderström.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) betonade att medborgardialog är inbyggd i alla planärenden i form av samråd.

– Men helt klart är Södra hamnplan en särskilt offentlig plats och det är en självklarhet att det blir en större medborgardialog innan något beslut tas, sade Ericson.

Sverigedemokraterna är emot att Teknikens hus byggs på Södra hamnplan.

– Det är lagt ned mycket pengar på Södra hamnplan och nu börjar det sätta sig. Det är inte rätt läge för något nytt, sade gruppledaren Per Göransson.

Carola Lidén (C) vill se alternativa placeringar för Teknikens hus.
Carola Lidén (C) vill se alternativa placeringar för Teknikens hus.
Karta: Södra hamnplan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!