Populära mobilskal kan vara en giftfälla för både vuxna och barn. Icakuriren har testat tolv mobilskal – två av dem är så giftiga att de kommer att förbjudas. Produkterna säljs i populära butikskedjor som Glitter, med över 200 butiker i Norden. Nu reagerar Kemikalieinspektionen och förbjuder mobilskalen.

Två av mobilskalen, från företagen Glitter som tillhör koncernen Bergendahl och har drygt 220 butiker i Norden, och Mobello, innehåller olagligt höga halter, upp till tre gånger över den tillåtna gränsen, av så kallade kortkedjiga klorparaffiner – SCCP. Ett ämne som är cancerframkallande, reproduktionsstörande och förbjudet enligt EU. Mobilskalen innehåller dessutom höga halter av den giftiga ftalaten DEHP, som är klassat av EU som särskilt farligt ämne.

Mobilskal har inte bara en skyddande effekt utan också en hög trendfaktor, framförallt hos unga. Vad få känner till är att skalen kan innehålla farliga kemikalier som till och med är förbjudna på grund av höga gifthalter. Gifter som kan vara farliga för vuxna och unga mobilskalsanvändare, men också för småbarn som får tag i sina föräldrars mobilskal och sätter dem i munnen.