När fotografierna visades upp i Luleå tingsrätt på tisdagen var vi inte med. Rättegången hölls bakom stängda dörrar, av hänsyn till kvinnan som ska ha utsatts för smygfotograferingen i mannens bostad i Boden i april 2017. Mannen som är i 20-årsåldern anklagades inledningsvis för våldtäkt, men polisutredningen lades ner. Istället lyder åtalet som nu nått rätten kränkande fotografering.

Åklagare Kristoffer Sahlin yrkar på villkorlig dom i kombination med samhällstjänst. Böter är för lågt, tycker han.

– Jag ansåg att brottet låg på fängelsenivå. Jag kan inte gå inte så mycket på vad det var som hände mer än att han i hemlighet och olovligen fotograferade den här flickan när hon var i ett hjälplöst tillstånd. Sovande, naken och berusad, säger han.

Den åtalade mannen förnekar brott och säger att kvinnan var med på att ta bilderna, vilket enligt honom slår hål på anklagelserna. Fotona måste ha tagits i hemlighet för att det ska klassas som kränkande fotografering.

– Han förnekar och menar att det var samtycke till fotograferingen. Om han döms så menar jag att det bara ska handla om bötespåföljd, säger hans advokat Christina Lehto.

Domen meddelas om två veckor.