Två män häktade för grova brott

Två män, båda i 35-årsåldern, häktades på måndagen misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt narkotikasmuggling. Männen misstänks för att ha beställt knark från Kina.

Advokat Carolina Holmberg kommer att överklaga häktningen av sin klient till hovrätten.

Advokat Carolina Holmberg kommer att överklaga häktningen av sin klient till hovrätten.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå kommun2019-10-15 16:46

Båda männen kommer från Luleå med en av dem är för närvarande skriven i Skellefteå. Männen är i 35-årsåldern och är kända av polisen sedan tidigare.

Brotten har, enligt kammaråklagare Lindha Strömberg begåtts mellan början av augusti till början av oktober. Båda är häktade på sannolika skäl misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

– Männen har beställt och tagit emot ett flertal försändelser av narkotika. Personerna är misstänkta för att ha gjort en del åtgärder med varan som gör att de finns fog för både smugglingen och narkotikabrotten, säger Lindha Strömberg.

 Åklagaren vill inte ange vilken sorts drog det handlar om men den här substanser blev klassat som narkotika i Sverige under 2018.

– Det finns domar vad gäller den här drogen och mängd som gör att det klassas som grovt narkotikabrott, säger åklagaren.

Advokat Carolina Holmberg försvarar mannen som är skriven i Skellefteå.

– Min klient förnekar brott. Han ifrågasätter om det är narkotika det handlar om. Han har i alla fall inte tagit emot någon narkotika, säger Carolina Holmberg.

Advokaten säger också att hon under tisdagen kommer att överklaga tingsrättens häktningsbeslut.

Männen sitter häktade på grunderna att det finns risk att båda på fri fot kan försvåra utredningen men också att det är brottet grovt narkotikabrott inte är föreskrivet lindrigare straff än två års fängelse. 

Åklagaren säger att det finns en rad åtgärden kvar att göra innan hon kan väcka åtal.

Kammaråklagare Lindha Strömberg säger att det återstår flera åtgärder innan hon väcker åtal.
Kammaråklagare Lindha Strömberg säger att det återstår flera åtgärder innan hon väcker åtal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!