Tvingas vänta över ett år på diagnos

Resultatet från Neurorapporten 2019 är lika nedslående som vanligt. En tredjedel av de norrländska patienterna får vänta i över än ett år på diagnos.

Årets Neurorapport ger en oroande signal till Sunderby sjukhus.

Årets Neurorapport ger en oroande signal till Sunderby sjukhus.

Foto: Jonas Andersson

Luleå kommun2019-12-04 05:00

–  Det är nedslående att resultatet inte blir bättre, säger Maria Eriksdotter som är ordförande i Neuro Norrbotten.

Det är femte året i rad som patientföreningen sammanställer sin rapport som baserar på drygt 2.000 besvarade medlemsenkäter. För den norra sjukvårdsregionen handlar det om 174 svar.

Totalt har förbundet cirka 500 medlemmar i Norrbotten.

Länsordförande Maria Eriksdotter är bekymrad över att det dröjer så länge innan behandling sätts in på patienter som har drabbats av Parkinson eller MS.

–  Väntetider på ett år kan få stora konsekvenser för exempelvis MS-patienter. I dag finns det medicin som kan återställa dig till närmare 90 procent och kan göra att du kan arbeta upp till 100 procent. Under ett års väntan riskerar patienten att drabbas av ytterligare skov som kan resultera i funktionsnedsättningar.

I Sverige bedöms 500.000 personer befinna sig i riskzonen för en neurologisk sjukdom. Maria Ernstdotter befarar att bristen på neurologläkare i hela landet kan få allvarliga konsekvenser. 

Neurorapporten 2019 pekar mot att problemen är allra störst i norra Sverige.  

–  Jag hoppas att få till stånd ett möte med regionledningen för att prata om de här frågorna. Framför allt skulle vi vilja se en satsning på multiprofessionella team, där flera specialiteter kan samarbeta för bästa möjliga resultat, säger Maria Eriksdotter.                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!