Ungt ledarskap ledde till ny rink

Hockeyrinken i Måttsund var rutten och sargad. Då såg tre av byns ungdomar till att den rustades upp. Nu har den nya rinken invigts.

Här invigdes den nyrenoverade hockeyrinken.

Här invigdes den nyrenoverade hockeyrinken.

Foto: Jonathan Bergström

Måttsund2019-10-19 16:38

Nere vid högra tekningscirkeln är det varmt och skönt. Där samlas alla runt hamburgergrillen för att värma sig och beundra den nya fina sargen.

– Förut fanns det stora hål som man kunde krypa igenom. Min kompis fick en rostig spik genom fingret när han gjorde det, säger Wilja Hjälte, 11 år.

Hon och kompisen Markus Löwdin Önneryd brukar spela fotboll på rinken på sommaren och åka skridskor på vintern.

Det är Eda Bergenudd, 17 år, Jasper Ebenfeldt, 15 år, och Sandra Sundbom, 16 år som Måttsund har att tacka för den nya rinken. Det började med att de såg en lapp på anslagstavlan om att det bjöds på pizza under ett möte om byns utveckling. Ungdomarna insåg att det var möjligt att söka pengar till byn och kom fort på vad de ville satsa på –  den ruttna rinken.

– Vi var eniga och valde det ganska tidigt. Det var inte så svårt att söka pengar. Alltihop var faktiskt ganska enkelt. Man måste bara samarbeta och veta vem man ska fråga om hjälp, säger Eda Bergenudd.

Tillsammans har de fått viktiga lärdomar, både om byggteknik och ledarskap.

– Det är ju oss folk kommer och frågar om vad de ska göra och hur de ska hjälpa till, säger Bergenudd.

Hon blir avbruten av en flicka som undrar vilket fika som är mjölfritt. "Ulf, kan du kolla på den blå förpackningen", säger Bergenudd. Ulf kollar. Han är ordförande i Måttsund byaförening och har hjälpt ungdomarna med projektet.

– Vart var vi?

Norrbottens medias reporter hade inga fler frågor.

Wilja Hjälte, 11 och Markus Löwdin Önneryd, 10 säger att det är bra att unga visar att de minsann också kan.
Wilja Hjälte, 11 och Markus Löwdin Önneryd, 10 säger att det är bra att unga visar att de minsann också kan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!