– Vi har idealiska förutsättningar i Norrbotten och det finns enorma möjligheter, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).
Stefan Sydberg (M), vice kommunalråd i Kiruna, är också entusiastisk.
– Det är en lysande idé. Ingen i hela världen tar hand om den här informationen i dag och det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det i Norrbotten, säger Sydberg.
Läs mer: Esrange kan bli först med unika satellituppskjutningar
Kiruna och Luleå satsar 500 000 kronor vardera. Projektets totalbudget är 3,3 miljoner. Projektägare är det svenska rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) som bedriver verksamhet vid Esrange.
I korta drag handlar det om den tekniska utveckling som står för dörren i världen i form av bland andra drönare och självkörande bilar, fordon som styrs genom positionsangivelser från rymden. Befintliga rymdstationer klarar inte detta, utan informationen kommer i framtiden sannolikt att styras från små satelliter.
Något som Norrbottens Media berättat om tidigare och som finns med i den svenska rymdstrategin, som presenterades av regeringen i våras.
Läs mer: 80 miljoner till Esrange
Som uppskjutningsplats har Esrange en unik position, inte bara i Sverige utan även i världen. Förutsättningarna för en ökad verksamhet är stora.
– Det har att göra med läget. För att scanna av hela jordklotet ska satelliterna ha en omloppsbana mellan Nordpolen och Sydpolen. Eftersom vi ligger nära Nordpolen så krävs det inte lika mycket kraft för att guida in satelliten i rätt omloppsbana, jämfört med om den skulle skjutits upp från ekvatorn, säger Stefan Sydberg.
I Luleå finns kopplingen till universitetet, det nya forskningsinstitutet Rise, Arctic Business Incubator som leder rymdinkubatorn ESA SCA Sweden och erfarenhet av de datacenter som byggts av Facebook.
Någonstans måste nämligen informationen till satelliterna lagras och planen är att etablera ett datacenter i Norrbotten.
– Det är bland annat det här som vi talade om när vi var i USA senast. På några års sikt kommer behovet vara mycket stort. Datacenter kan vi i Luleå. Avknoppning av företag kopplade till verksamheten tror jag också på, säger Niklas Nordström, som i övrigt inte vill spekulera kring hur långt fram i tiden allting ligger, vilka investeringar det handlar om eller hur många jobb projektet kan utmynna i.
– Det viktigaste är att vi får det här på plats i Norrbotten. Sedan kommer det ena att ge det andra. Vi har en jättemöjlighet att bli först, säger Stefan Sydberg.