Efter terrordådet i Stockholm finns ett blocköverskridande stöd för tuffare åtgärder mot personer som ska av- eller utvisas.

Av SVT:s rundringning till partierna framkommer krav på fler förvarsplatser för personer som inte får stanna i landet, fler så kallade inre utlänningskontroller och även razzior på arbetsplatser.

Endast Vänsterpartiet avvaktar och säger till SVT att ”frågorna är för tidigt väckta”, vilket även Nina Berggård, distriktsordförande och gruppledare i Luleå, anser.

– Som debatten är nu förutsätts att exempelvis alla uzbeker är potentiella mördare. Vi får inte agera i affekt över det som har hänt. Det finns mycket vi kan vara arga och oroade över men vi får inte bli paniska över en enstaka händelse.

Gör övriga partier fel som för debatten nu?

– Min bedömning är att de gör det.

Inte oväntat är Nina Berggård också emot KD:s krav på elektroniska fotbojor.

– Den idén känns så makaber att jag inte ens kan komma på ett svar. Jag finner inga ord. Citera mig gärna på det.

Hon tycker inte heller om kraven på att polisens inre utlänningskontroller ska intensifieras, i likhet med REVA-debatten för några år sedan.

– Fruktansvärt med ett samhälle där uniformerade, statliga tjänstemän – poliser eller andra – på godtyckliga grunder kan kräva att folk identifierar sig eller misstänks befinna sig olagligt i Sverige. Det blir bara baserat på fördomar om hur en "äkta" svensk ser ut, säger Nina Berggård, distriktsordförande för Vänsterpartiet.