– Behoven var lika stora men vi ville prioritera Råneå eftersom det gjorts löften i fritidsnämnden tidigare, säger Emmeli Nybom (S), ordförande.

Förslaget från förvaltningen var att prioritera nya omklädningsrum på Örnäsets IP i stället för Råneå. Bedömningen var att det närliggande badet och skolan kunde användas till ombyte i Råneå.

S gick emot även i arbetsutskottet men M, C och V röstade för Örnäset. I nämnden valde dock Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet att rösta på Råneå, vilket räckte för majoritet.

LÄS MER:Vallöftet skippas i nytt förslag

LÄS MER:Råneå fick nobben: "Helvetes besvikna"

Därmed ska nya omklädningsrum stå klara under 2020 vid Råneå IP. En investering på fyra miljoner.

– Otroligt glädjande. Vi har väntat i tio år och de senaste 3-4 åren har vi jobbat intensivt med frågan. Det här blir ett lyft för fler än fotbollen. Även Råneå skidklubb kommer ha glädje av satsningen, liksom skolan, säger Owe Höglund, ordförande i IFK Råneå.

Örnäsets IP:s nya omklädningsrum lyftes alltså ut ur investeringsplanen för 2020-2022, men ska ändå beredas inför nästa års beslut. Samma sak med den asfalterade rullskidbanan på Ormberget.

– Bara för att man inte fick plats nu är man inte borta. Det kan gå att hålla inne andra investeringar. Vi får se hur det ser ut med status på konstgräsplaner, exempelvis, säger Emmeli Nybom.

En ny allmän bokbuss och nya bryggor i skärgården fick dock plats. Nämnden beslutade även att Ebeneser får 225 000 i verksamhetsbidrag för resten av 2019 samt att Folkets bio får 300 000 för att köpa loss Royals lokaler av SF Bio.