– Jag är jätteglad över att fler väljare har valt Vänsterpartiet, men innerst inne hoppas jag att vi ska få mer än tio procent, sade Nina Berggård, Vänsterpartiets distriktsordförande vid 20-tiden på söndagskvällen.

Ett 40-tal partimedlemmar hade samlats till valvakan på restaurang Toscana på bostadsområdet Skurholmen för att följa dramatiken via storbilds-tv.

Den positiva stämningen tystnade snabbt när Sveriges Televisions vallokalundersökning dök upp. Många av partisympatisörerna hade förväntat sig ännu bättre siffror än 9,0 procent av väljarkåren.

Valnattens första indikation visade att Vänsterpartiet på riksnivå gått fram med 3,3 procent jämfört med valet 2014.

Nina Berggård understryker att vallokalsundersökningen stämmer väl överens med den positiva känsla som partiet känt under valrörelsen.

– Personligen känner jag mig just nu helt slutkörd. Det har varit korta nätter under de tre senaste veckorna. Vi är många som har jobbat hårt under valkampanjen, förklarade Nina Berggård.

Vid 23-tiden har 14 av totalt 44 valdistrikt i Luleå kommun räknats. Det återstår fortfarande många röster kvar att räkna, vilket gör det omöjligt att utropa vinnare och förlorare.

Vänsterpartiet hade vid det laget 9,6 procent av rösterna, vilket innebär en ökning jämfört med resultatet i kommunvalet 2014 (5,88 procent).

Nina Berggård är dock medveten om att resultatet kan förändras under den fortsatta rösträkningen.

– Det är svårt att säga hur det kan gå, men jag tror att vi kommer att gå framåt även på kommunnivå.

0920 - 262 29 03