Varslet: Så många lämnade Gestamp Hardtech

Höstens dråpslag mot Gestamp Hardtech i Luleå resulterade i en mjuklandning för merparten av personalen. "En handfull tvingas lämna ofrivilligt", säger Anders Sjöberg, IF Metall.

I september kom nya varsel på Gestamp Hardtech i Luleå, då verktygstillverkningen skulle stängas. Nu har de fackliga förhandlingarna avslutats.

I september kom nya varsel på Gestamp Hardtech i Luleå, då verktygstillverkningen skulle stängas. Nu har de fackliga förhandlingarna avslutats.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-11-13 16:38

För två månader sedan – ett och ett halvt år efter chockvarslet på drygt 200 personer – kom beskedet att anrika Luleåföretaget Gestamp Hardtech åter tvingades skära ned på verksamheten.

Hela verktygstillverkningen skulle läggas ned och 55 personer varslades.

Men efter förhandlingar mellan fackliga IF Metall och arbetsgivaren visar det sig att den drabbade personalen landade relativt mjukt.

– Färre än vad som först sades blev uppsagda. Endast en "handfull" av våra medlemmar tvingas lämna ofrivilligt. Flera andra har hittat nya jobb, säger Anders Sjöberg, klubbordförande, IF Metall Hardtech.

I detta räknas dock inte tjänstemännen in. Dessutom drabbades betydligt fler bemanningsanställda, som inte var anställda av Gestamp Hardtech.

– Ett 20-tal bemanningsanställda får gå vid årsskiftet, säger Anders Sjöberg.

Även om de anställda kollektivarna inte drabbades alltför hårt har den stängda verktygstillverkningen inneburit stora omställningar för de som blev kvar och flyttades över till produktionssidan.

– Folk har fått nya uppgifter, vilket känns märkligt för många. Dessutom hamnar många i skiftgång, när de tidigare har jobbat dagtid.

Finns det risk för fortsatta nedskärningar på Gestamp Hardtech?

– Inte vad vi kan se just nu. Det arbetas för fullt med att få in nya ordrar. Det gäller att sikta framåt i stället för att titta ner i gropen, nu när det sker en imbromsning av ekonomin, säger IF Metalls klubbordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!