Norrbottens Media sökte Lulebos fastighetschef Carl-Axel Sundbaum men han har semester hela veckan. Vi blir i stället hänvisade till Jonas Seger som är förvaltare för området. Han säger att han har blivit tillsagd att inte svara på medias frågor utan det är endast Sundbaum som ska göra det.

Han väljer ändå att göra det för att Hertsöborna ska få svar. Jonas Seger berättar att Lulebo har fått kritik för att vissa hyresgäster tar för mycket av den gemensamma marken i anspråk och att de använder den som hundgårdar, förvaringsplatser och uppsamlingsplats för däck och skrot. Många oroliga hyresgäster har kontaktat honom efter utskicket, exempelvis med frågor som handlar om vad som händer om man har en uteplats som är någon centimeter för stor.

– Sånt kommer vi inte bry oss om. Vi måste ha lite fingertoppskänsla också. Men ser det vanvårdat ut, då ryker de.

De som redan har altaner som är i gott skick behöver alltså inte riva ner dem utan återställa dem så att de följer regelverket.

Kommer ni göra någon inspektion efter den 1 september?

– Det vet vi inte nu.

Varför har inte alla fått utskicket?

– Vi har Riksbyggen som entreprenör. De fick i uppgift förra veckan att dela utskicken till samtliga hushåll utom äldreboendet för de har inte de här problemen. Sen hoppas jag att det är så. Det är tragiskt om alla inte fått den informationen. Jag ska kolla med dem i så fall.

Underhållet på utomhusmiljöerna sker områdesvis med start på området längst ut, nummer sex, som redan har startat och ansågs vara i störst behov. På Mörtgränd kommer utomhusmiljön inte åtgärdas än.

– Vi har inte resurser att ta det i år men eventuellt nästa år. Vi vet inte.

uppdaterad 19/6 kl. 09.54