"Vi ska sluta arrangera festivaler"

Musikens makt beskyller kulturpolitikerna för att inte gå från ord till handling. Emmeli Nybom (S) svarar att kommunen satsar – men att andra inte gör det.

Emmeli Nybom (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Emmeli Nybom (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå kommun2019-10-29 16:43

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom (S) har tagit del av Musikens makts Facebookinlägg.

– Det är så klart fruktansvärt tråkigt. Men det var en bred enighet bakom beslutet, alltifrån vänstern till SD, av den anledningen att vi inte kommer ha råd att lägga mer på festivalen som ekonomin ser ut, säger hon.

Emmeli Nybom tycker att kommunen gjort tillräckligt för Musikens makt, men att de inte kan bära hela kostnaden.

– Jag tänker att den totala budgeten är 2 miljoner, varav projektledning för 600 000 kronor. Vi ger 1,45 miljoner medan både Galären och regionen har dragit sig ur. Jag hoppas verkligen att näringslivet eller externa finansiärer går in för vi kan inte helt finansiera festivaler själva.

Musikens makt framhäver att de är en feministisk, alkoholfri festival som lockar unga kvinnor medan Luleå hamnfestival kallas en "öltältsfest". 

Nybom säger att de planerar att banta insatsen i Luleå hamnfestival till under en miljon kronor till år 2021.

– Vi ska sluta arrangera festivaler själva.

Nämndledamoten Viveka Nordlund (L) säger att hon velade in i det sista, men gav bifall för ett bidrag på 1,45 miljoner. Centerpartiet och Moderaterna ville ge mindre.

– Det är delade känslor måste jag säga, eftersom jag alltid har tyckt att det är en bra festival. Jag gillar små festivaler och när det är för både barn, ungdomar och vuxna. Jag velade redan i arbetsutskottet, men det är de här 400 miljonerna som ska sparas så alla svångremmar dras åt, säger Nordlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!