Polisen hade tidigare under torsdagen ryckt ut till en misstänkt misshandel på Hertsön, där bråk hade uppstått mellan flera missbrukare.

Läs mer: Därför ryckte polisen ut till Hertsön

När patruller kom fram hade en av de inblandande lämnat platsen, medan övriga inte ville delta i någon utredning.

Artikelbild

| Den vilda biljakten slutade upp och ner i diket på vägen mot hamnen i Lövskär. Föraren, en man i 35-årsåldern, kunde sedan gripas.

Vid 13.30-tiden upptäckte dock polisen den misstänkte missbrukaren, som kom körandes i en bil längs Hertsövägen.

– Fordonet har väldigt speciella kännetecken. Bilen är lackerad på ett speciellt sätt, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisens regionsledningscentral i Umeå.

Patrullen försökte stoppa mannen som då vägrade stanna på polismans tecken för att försöker undkomma kontroll.

Därefter tog en vild biljakt vid.

– Han visade tydligt att han inte tänkte stanna, utan fortsatte i stället sin färd i varierande hastighet och med låg trafikintensitet, säger Börje Öhman som inte vill uppge några närmare uppgifter gällande hastigheterna.

Den flyende föraren krockade lätt med en annan bil i rondellen på Hertsön och voltade senare längs vägen, längst ut på Hertsölandet, i korsningen ned mot Lövskärs hamn. Kraschen såg ut att ha varit våldsam och även vägskylten i korsningen blev helt demolerad. Intill bilen låg också en så kallad "Anonymous"-mask, känd från Hollywoodfilmen "V är för Vendetta".

– Antingen körde han för fort, eller så var han för påverkad. Kanske en kombination.

Mannen i 35-årsåldern greps av polisen och misstänkt nu för ett flertal brott, bland annat drograttfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik.

– Han har kört utan körkort förut också och nu visade han ingen hänsyn till övriga trafikanter.

Ådrog han sig några skador när han voltade?

– Nej. Polis på plats sa att det inte var något behov av ambulans, men de tog ändå med honom till sjukhus för kontroll, säger Börje Öhman.