På torsdagskvällen gick regionfinalen i Venture Cup av stapeln och 140 000 kronor delades ut till lovande affärsidéer från Norra Sverige. Den stora vinnaren under kvällen var Yamzu esport som förutom vinst i kategorin Webb, Mjukvara & Media även kammade hem totalsegern.Yamzu esport, totalvinnare samt vinnare i kategorin Webb, Mjukvara & MediaAsiad Majeed & Pontus Mella, Luleå och Hristiyan Nikolov, Bulgarien som gick hem med 100 000. Teamet har koppling till Luleå Tekniska Universitet.

Juryn var mäkta imponerad över både idén och teamet bakom

“En affärsidé som är rätt i tiden och som kan bli hur stor som helst. Idén löser ett tydligt behov på marknaden och har potential att förändra en redan existerande bransch och göra den till det bättre.

Asiad Majeed som grundat Yamzu esport är en hängiven gamer och kan branschen väl.

–När jag pratade med några vänner som är professionella gamers insåg vi att denna bransch inte ger användarna friheten att skapa och arrangera events på deras villkor, säger Asiad Majeed.

I kategorin Life Science & Teknik vann bidraget Smartphone Diagnostic Biochip, ett verktyg som ger detaljerad data om en människas eller djurs hälsotillstånd på molekylär nivå. Bakom idén står ett forskarteam från Umeå Universitet. Vinnare i kategorin Människa & Samhälle blev bidraget SkogsCALC, ett kalkylprogram för kreditbeslut som underlättar värdering av skog och finansiering av skogsköp. Regionfinalen arrangerades på Sliperiet i Umeå och kategorivinnarna gick hem med 20 000 kronor var att utveckla sin idé med.

Nästa steg för de tävlande är att ansöka om att tävla i Sverigefinalen i Venture Cup där affärsidéer från hela Sverige ställs mot varandra. Sverigefinalen arrangeras den 9 juni i Göteborg.

Mest läst just nu:

Chocken: 50 kor mystiskt försvunna i Norrbotten

Buss körde från flyktingungdomar

Så mår kvinnan efter den våldsamma kraschen

Åkerijätten skär ner i Norrbotten

Luleåvimmel från 1999: Känner du igen någon?