Gustav Uusihannu har i hela sitt vuxna liv arbetat på ungdomsgården i Hertsön och engagerat sig socialt i området. Hertsön har butiker, lekplatser, bibliotek och närhet till vandringsleder. Men något saknas, tycker han.

– När jag jobbat heltid på området så har jag känt att det är trist att jobba där det inte finns ett gym. Överallt annars där jag jobbat har man haft tillgång till gym, och Hertsön är ett område där många har sämre hälsa så jag tror att det kommer att göra skillnad, säger Gustav Uusihannu.

En grupp vänner och entusiaster har samlats för att sätta igång projektet. Gustavs föräldrar och en del pensionärer tillsammans med föreningslivet är också involverade. Och förhoppningen är att kunna slå upp portarna under sommaren.

– Det ska till en del möten och samråd med Luleå kommun. Målet är att förbättra stadsdelen, säger Gustav Uusihannu.

Luleå är en gymtät stad och i centrum har den träningssugne gott om träningsmöjligheter. Men konkurrensen från andra, etablerade gym är inte något som oroar Gustav Uusihannu.

– På Hertsön finns inget gym. På Lerbäcken finns inget gym. På bredviken finns inget gym. Så det är ändå hyfsat många tusen Luleåbor som inte har tillgång till ett gym i sitt område. Det ska vi ändra på nu och samtidigt höja statusen på den här delen av Luleå, och förhoppningsvis bidra till stadsdelen.