LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

FöretagsRock är ett nytt sätt att få lokala företag att sponsra kulturlivet, och samtidigt själva få någonting tillbaka på en gång. Konceptet är inspirerat av Korp Rock i Göteborg och Kompledigt i Piteå. Fredrika Johansson, verksamhetschef på Ebeneser, menar att man från företagens sida kan se det som en personalfest.

– Vi har ju märkt att det finns ett intresse att sponsra kultur, men att man kanske vill ha något konkret tillbaka. Och det här är ett roligt sätt att engagera sina anställda och samtidigt sponsra kultur. Det blir lite av en personalfest där man kan äta och dricka gott, och det är ju kul att se sina kollegor på scen. Det blir win-win.

De medverkande företagen betalar en anmälningsavgift, alltså en sponsorsumma, på 20 000 kronor. För pengarna får företagsbandet delta i en av tre deltävlingar där man tävlar mot två andra företag, och i bästa fall tar man sig till final. Varje företag får 20 fribiljetter till evenemanget, övriga kan lösa inträde i dörren.

– Det blir tre företag varje kväll som kör tre låtar var, två som vi bestämt och en valfri. Vi uppmanar till att göra fria tolkningar, tänk ”Så Mycket Bättre”. Det är alltså inga egna låtar utan det här är en lustfylld coverbandstävling, berättar Fredrika Johansson.

Deltävlingarna hålls på Ebeneser i januari, februari och mars. Sedan är det final den sjunde april. Vinnarna utses av en jury som består av en politiker, en idrottspersonlighet, en kulturpersonlighet, en näringslivsrepresentant och ett ”wild card”.

– Vi vet inte om juryn kommer vara samma hela tiden men de vi har klara nu är Yvonne Stålnacke, Håkan Larsson och Elisabeth Lax. Juryn bedömer musikalitet, arrangemang, scenpersonlighet, publikstöd, scenkläder och bandnamn, så hela företaget blir involverat, menar Fredrika Johansson.

I skrivande stund är det tre företag som är klara för den första upplagan av arrangemanget; Vinter, Luleå Energi, Nordiska Bil, SSAB, Norrbottens Media och WSP. Och Fredrika Johansson tror att om man har ett företagsband på g kan det vara idé att snabba på med att anmäla sig.

– Alla jag mailat med har varit jättepositiva och vi har några företag i loopen. Men det finns bara tre platser kvar så det är först till kvarn.

Den första deltävlingen går av stapeln den 27 januari, och Fredrika Johansson menar att om allt går enligt planerna kommer det inte vara sista gången FöretagsRock arrangeras på Ebeneser.

– Tanken är att det här ska bli ett återkommande koncept. Utmaningen är ju att få företagen att förstå vad de får för sponsorpengarna, så bästa marknadsföringen är ju att göra det en gång. Men blir det bra gensvar tänker vi att vi kör en till omgång redan i höst. Det blir nog åtminstone ett årligt återkommande evenemang.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!