Det tog tid men de kom i mål.
– Vi är nöjda, det är en bra affär för Lulebo men det var tuffa förhandlingar som dragit ut på tiden. Vi tvingades till omtag på detaljer som var betydelsefulla för båda parter, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
De lägenheter som sålts finns på Hertsön och Örnäset samt studentlägenheter på Porsögården. Nordhalla ska överta dem senast 1 september. Bolaget kommer även att ansluta sig till den kommande kommunala bostadsförmedlingen och avsätta 2,3 procent av sina lägenheter till socialförvaltningen.
Köparen har även ett avtal med Luleå kommun om att bygga nya bostäder. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke är därmed nöjd med affären. Hon upprepar kommunens argument att försäljningarna ska stimulera byggandet av nya bostäder.
– Ja, det är ju det här vi vill åstadkomma, att få in bolag som bygger bostäder i Luleå, säger hon.
Nordhalla köpte 1 200 lägenheter i Skellefteå för en billigare pris. Men man betalar Lulebo mindre per kvadratmeter än vad Rikshem gjorde.
Ändå menar bolagets vd Partrik Hall att priset var för högt.
– Men det här är en annan typ av fastighetsbestånd än i Rikshemsaffären. De ger inte lika stora intäkter, kontrar Lulebos vd.
Hon berättar att Lulebo genom denna affär säger adjö till årliga intäkter på 65 miljoner kronor. När man sålde 1 604 lägenheter till Rikshem för 1,3 miljarder försvann intäkter på 115 miljoner per år.
Detta har fått Lulebo att skicka en varning till ägaren Luleå kommun.
– Vid så här stora försäljningar under sån kort tid så tar det tid att anpassa våra kostnader till intäktsbortfallet, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Kort sagt, 2016 blir ett tufft år för Lulebo.
– Det blir ett omställningsår, säger Lulebos vd.
Kommer ni att gå med förlust?
– Nej, det tror jag inte.
Nilsson har till och med skärpt Lulebos vinstkrav – hon ser framför sig en omsättning på 500 miljoner kronor per år och menar att bolaget ska kunna ha en vinst på tio procent av det, alltså cirka 50 miljoner per år.
– Och det är ett mål vi sätter själva, det är högre än vad ägarna har gett oss, säger hon.
Hon har dragit igång en kostnadsjakt på Lulebo. Alla avtal ses över och som Kuriren redan berättat läggs områdeskontoren ned. Men det hela kan sluta med att Lulebo återgår till att sköta fastighetsservice i egen regi.
– I dag beställer vi allt sånt. Men Nordhalla går åt motsatt håll och gör det själv. Det vill vi titta på, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Lulebo har dock ett par förbehåll för att affären ska slutföras. Man kommer att bilda ett dotterdotterbolag dit fastigheterna stoppas. Sedan säljs aktierna i detta bolag till Nordhalla.
Detta gör man för att slippa en bolagsskatt på 22 procent på försäljningspriset.
– Det måste godkännas av kommunfullmäktige, säger Nilsson.
Dessutom har Lulebo frågat Skatterättsnämnden om den också godkänner modellen.
– Det finns de som menar att vi är för försiktiga. Men jag vill vara försiktig och vill veta om Skatterättsnämnden anser att Lulebo handlar med fastigheter, säger Lulebos vd.
Nordhalla ska bygga upp en egen förvaltning i Luleå för sina lägenheter och både säljare och köpare hoppas att berörd personal på Lulebo följer sina fastigheter till den nye ägaren.
Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar till sist att Nordhalla inte var det enda bolaget som bjöd på Lulebos hyreshus. Vad var det då som avgjorde till Nordhallas fördel.
– Priset, säger hon utan omsvep.