M-politiker om namnstriden: "Det är ett svek"

Kommunfullmäktige beslutade att Björknäsgymnasiet ska byta namn till Eyvind Johnson gymnasiet. Majoriteten i utbildningsnämnden vill att fullmäktige river upp det beslutet. "Svek", säger Göran Ahlman (M).

Kommunfullmäktige beslutade att Björknäsgymnasiet ska byta namn till Eyvind Johnson gymnasiet. Majoriteten i utbildningsnämnden vill att fullmäktige river upp det beslutet.

Kommunfullmäktige beslutade att Björknäsgymnasiet ska byta namn till Eyvind Johnson gymnasiet. Majoriteten i utbildningsnämnden vill att fullmäktige river upp det beslutet.

Foto: OLLE LILJESTRAND/KOLPHOTO

Bodens kommun2019-11-12 17:27

Det är hans motion om namnbytet på Björknäs som är bakgrunden till fullmäktigebeslutet.  

Nu vill majoriteten i utbildningsnämnden att det rivs upp av fullmäktige. Motiveringen är bland annat  att ett namnbyte är en mödosam process och att det skulle inverka negativt på personalens motivation och engagemang i arbetet med att bygga ett starkt varumärke. 

Moderaterna och Bodenalternativet reserverade sig. Göran Ahlman (M) sitter inte i nämnden, men är mycket besviken och förbereder sig för en rejäl debatt i fullmäktige. 

– Jag har i min enfald gått och trott att det här skulle göras. 

Enligt honom fick han beskedet av Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i nämnden, att man skulle använda pengar ur fonden till 100-års jubileumet och göra namnbytet under 2020. 

–  Hon gav mig ett löfte mellan fyra ögon vid två tillfällen. Men det blev ju bara pannkaka av det, tyvärr,  säger Göran Ahlman.

Han tycker nämndens motivering är tragisk. 

– Att de inte kan komma med något nytt.

Göran Ahlman anser att nämndens beslut är ett svek mot Eyvind Johnson-sällskapet i Boden och Stockholm. 

Sara Nilsson Bruun förklarar att hennes ambition varit att följa fullmäktiges beslut, vilket hon meddelat Ahlman.

– Men jag har skyldighet att lyssna på de verksamheter som jag är politisk ansvarig för och när det gäller namnbytet på Björknäsgymnasiet har rösterna mot ett namnbyte varit flera. Inte minst har ungdomsfullmäktige protesterat. 

Göran Ahlman (M) är besviken.
Göran Ahlman (M) är besviken.
Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!