Första halvan av konserten togs om hand av de otroligt duktiga och talangfulla tjejerna i Arctic Light.

Kören är välkänd och etablerad tack vare körledaren Susanna Lindmarks mångåriga arbete med att utveckla möjligheterna för unga tjejer i Norrbotten att använda sina röster.

Arctic Light backas också upp på ett professionellt sätt av musikerna Johan Englund, slagverk, Sigurd Löf, sopransax och Mattias Sandlund, violoncell.

De sexton tjejerna i kören har röster och sceniska uttryck som når långt, långt utanför scenkanten. De sjunger sina klassiska julsånger och även kompositioner av bland annat Susanna Lindmark, så att varenda ton går rakt in i publiken. Stora salen var utsåld den här kvällen och kanske beror det mest på att The Real Group gästade Luleå.

Men helt klart känner jag personligen en stor stolthet över insatserna från Norrbottens egen kör, Arctic Light.

De har stora röster och en professionell inställning och har också genom åren nått stora nationella och internationella framgångar.

Efter paus tog The Real Group över scenen, men Arctic Lights bjöds också in för att sjunga ett par nummer med veteranerna. The Real Group har inga problem med att fylla ut scenen och rummet med sina fem röster. Det är lite grann av magi att se och höra hur rösterna samspelar och driver på varandra. Ibland skapas en mäktig röstorkan, ibland är det de små detaljerna som gör att en sång lyfter.

Egna kompositioner blandas med lettisk folksång. Ett lån från Orsa spelmän och jazziga krispiga och släpig jazztoner och dessutom flera häftigt arrangerade klassiker som "Let it snow" och "Staffan var en stalledräng" eller "Gläns över sjö och strand".

Det häftiga med The Real Group var också deras uppmuntrande tillrop till sina yngre kollegor i Arctic Light. Säkert en stor inspirationskälla.